Политика

Проучване: Мнозинството българи смятат, че не Русия, а САЩ е заплаха за мира!

Проучване: Мнозинството българи смятат, че не Русия, а САЩ е заплаха за мира!

Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи, става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г. Той бе приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание.

 

Обявяването на Русия за основна външнополитическа заплаха за България няма нищо общо с общественото мнение по този въпрос. Вече излязоха данните от глобалното международно проучване, проведено WIN/Gallup International за страховете, приятелите и „враговете“. В четири страни-членки на НАТО гражданите предпочитат военен съюз с Русия в случай на агресия срещу страната им. Накратко, виждат именно Русия като гарант за независимостта си и териториалната си цялост.

България, естествено е между тях!

Ето и данни от национално представително изследване на „Медиана“*. Идеята, че Русия представлява заплаха за мира се споделя едва от един от шест българи. На обратното мнение са близо 60 %!

Съвсем различно е мнението за основния стълб във военно политическия блок (НАТО), в който участваме – САЩ. Половината от българите са на мнение, че именно действията на САЩ представляват заплаха за мира в света. 

И така, доминиращата част от обществото е убедено, че се увеличава заплахата от война и за това допринася не Русия, а именно САЩ със своите действия. 

Същевременно, българското правителство лансира документ с категорично невярно (от гледна точка на обществото) съдържание. Или в очите на хората – лъжа.

От посочените данни става и ясно кой, според хората, е диктувал написването на този документ. А ако се вгледат внимателно ще видят и защо е написан той.

Като проблем в него се отбелязва и влошаването на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС … като за задълбочаване на кризата в отношенията спомагали интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние. Това ставало дори чрез «действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои от случаите като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество и дори помощ за защита на националната идентичност и суверенитет».

Казано простичко ако Русия ви предложи икономическо и културно сътрудничество – кажете „Не“, тя е враг!

Ако Русия ви предложи равноправно и взаимноизгодно сътрудничество – кажете „Не“, тя е враг! И няма значение колко изгодно за България е това. Много по-добре е да купувате скъп ток от американските „Марици“, отколкото да транзитирате руски газ. Много по-добре е да хвърлите в калта три милиарда отколкото да направите „руска“ атомна централа. Тя е враг!

Утре ще поискат да направят и жп коридор, свързващ гръцките пристанища с Бургас, Варна, Русе (каквито планове вече се очертаха при срещата Борисов-Ципрас) и който ще трасира път и на Китай, и на Русия към широки пазари. Кажете „Не“! Русия  е враг! (За Китай, после.) И няма значение колко изгодно за България е това, няма значение, че вероятно е изгодно и за немски, австрийски, унгарски фирми.

За „сътрудничество и дори помощ за защита на националната идентичност и суверенитет»  с Русия … Дори и не помисляйте! Тя е враг! По-добре е загуба на национална идентичност и суверенитет, отколкото сътрудничество с Русия.

Накратко, стъпчете разни превземки като национална идентичност, суверенитет. Стъпчете и икономическите интереси в полза на „атлантическите ценности“. Същите „ценности“, зад които жертвите на руските хибридни стратегии от глупост ли, що ли, привиждат американски икономически и геополитически интереси. А тези „жертви на информационната война и хибридни стратегии“ у нас са много. Доминиращото мнозинство!

И така, целта на този документ (Доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 г.) е яснаПостигането на дълбок и траен разрив в отношенията на България с Русия и всичко свързано с  руски икономически и политически интереси, независимо от интересите на България. Че той не е писан в България също е ясно. Защото ако беше така, щеше да е много по-умерен, балансиран и мек – никой не иска зорлем да превръща най-мощния си съсед във враг.

Ясно е също така, че той влиза в остро противоречие с обществените нагласи. Съответно, ще пострада имиджът на правителството и Бойко Борисов.

Изглежда, че премиерът решително е „настъпил мотиката“. Големият въпрос е — Дали въобще е имал избор?

Най-вероятно – НЕ! Защото нито Борисов, нито страната ни печелят каквото и да било както от остротата, така и от съдържанието, а още по-малко от острата конфронтация с общественото мнение (а известно е колко държи Борисов да бъде харесван от масите). Единственото, което печели е прочутото „конгречулейшънс Борисофф“ и обещанието да бъде подкрепян на власт. Докато слуша.

Разбира се, премиерът може да се надява, че това са само думи. „Кажи му аго, да му стане драго!“ Че ще се поклоним на големия брат, а после все някак си ще се изсулим, ще успеем нещичко да направим – я газов хъб, я нещо със скоростния железопътен коридор с Гърция, я …

Но това е твърде съмнително. Защото, ако не е имал избор за този документ, кое му дава основание да мисли, че ще има избор за:

— скоростния железопътен коридор с Гърция;

— АЕЦ Белене;

— Прословутия газов хъб и опита да възроди идеята за транзитиране на руски газ;

— Изборът на нови самолети за българската армия (и друга военна техника);

— Натовската флотилия в Черно море;

— Натиска за активно дрънкане на оръжие в региона;

— Идеята за включване на страната в доминиращо китайската инициатива  „Един пояс-един път“ и получаване на икономически изгоди от това.

Защото САЩ не дават индикации, че ще се откажат от опита да блокират и изолират Русия от всички страни. Няма да се откажат и от битката за изплъзващият им се еднополюсен свят, нито от битката с Китай. Нито пък Европа дава знак, че ще се опита да бъде полюс в зараждащия се многополюсен свят.

Което, в нашия случай, и в обозримо бъдеще за нас означава да си налягаме парцалите, да не мечтаем, да си плащаме за световната битка срещу „лошите“, и за „сигурността“ под сянката на НАТО и все по-яростно да псуваме прословутите „евроатлантически ценности“.

Остава ни и да си живеем с лъжата на официалните блокови доктрини за „добрите“ и „лошите“ и тъжно и примирено да се надсмиваме над поредното потупване по рамото, което ни бърка и в джоба – „Когречулейшънс България!“

Кольо Колев

* Изследването е национално представително за страната, проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 човека в 125 точки (гнезда) в страната и реализирано от Агенция Медиана.

Нюз Фронт

https://bgr.news-front.info/2017/09/15/izsledvane-bolshinstvoto-blgari-schitat-che-ne-rusiya-a-sashh-e-zaplaha-za-mira/

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024