САЩ

САЩ завзеха дипломатическа собственост на Русия след обиските! СНМКИ/ВИДЕО

САЩ завзеха дипломатическа собственост на Русия след обиските! СНМКИ/ВИДЕО

консулство1501642732

 

Руското генерално консулство в Сан Франциско, а също търговските представителства във Вашингтон и Ню Йорк в събота бяха предадени на американската страна по настояване на Държавния департамент, потвърдиха дипломатически представители от Русия и САЩ.

Руската страна заяви, че в сградите са били извършени незаконни обиски с участието на агенти на ФБР, а държавният департамент отрече участието на бюрото в разследването и говори не за обиски, а за «инспекция».

МВнР на Русия в своя акаунт във  Facebook публикува кадри от обиска в търговското представителство на Русия и консулството в Сан Франциско.

По-рано Държавният департамент на САЩ поиска да се закрие консулството на Русия в Сан Франциско, както и двете сгради на търговските представителства във Вашингтон и Ню Йорк до 2 септември, мотивирайки това като отговор на руското предложение да се съкрати броят на работниците в дипломатическата мисия на САЩ в Русия.

Русия нарече тези действия неприятелски.

Петя Паликрушева за News Front

Государственные флаги России и США на здании американского посольства в Москве

 

Здание Генерального консульства Российской Федерации в Сан-Франциско

 

Здание Генерального консульства Российской Федерации в Сан-Франциско. Архивное фото
Държавният департамент потвърди, че Русия е освободила три дипломатически обекта в САЩ и те са преминали под контрола на Вашингтон. Това са генералното консулство в Сан Франциско, търговското представителство във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес, цитирана и от БТА.

Държавният департамент потвърди, че Русия е освободила трите дипломатически обекта.

Вашингтон оспори обвинението на Москва, че американски служители са заплашвали „да разбият входната врата“ в един от обектите, а агенти на ФБР са „прочиствали помещенията“.

„Това не е вярно“, заяви високопоставен представител на Държавния департамент, като добави, че американски служители заедно с руски дипломатически персонал са извършили оглед на трите сгради.

„Тези инспекции бяха осъществени, за да осигурят безопасността и охраната на сградите и да потвърдят, че руското правителство е опразнило помещенията“, заяви анонимният американски дипломатически представител.

Руското външно министерство помести на официалната си страница във Фейсбук кадри от консулството в Сан Франциско и търговското представителство във Вашингтон, като заяви, че това са „фото и видео свидетелства за противозаконните действия на американските власти, които в нарушение на международното право и на собственото си законодателствоо са нахлули в руски дипломатически обекти и извършват „оглед“ на помещенията“.

Вчера шефът на пресслужбата на посолството на Русия в САЩ Николай Лахонин заяви пред ТАСС, че в сградата на търговското представителство във Вашингтон са започнали обиски, а в Москва министерството на външните работи привика заместник-ръководителя на посолството на САЩ Антъни Годфри, за да му връчи официален протест „във връзка с намерението на американските власти да устроят претърсване на търговското представителство във Вашингтон, макар че сградата се намира в руска държавна собственост и притежава дипломатически имунитет“.

Министерството „разглежда нелегитимния оглед на дипломатическите помещения на Русия без присъствието на руски официални лица и изказаната заплаха да бъде разбита входната врата като безпрецедентна агресивна акция, която при това може да бъде използвана от спецслужбите на САЩ за организиране на антируски провокации с помощ на подхвърлени компометиращи предмети“.

Американската страна все пак прие поне едно от оплакванията на руснаците, отбелязва АП – че са им дали само 48 часа да опразнят жилищата, обитавани от дипломатите и семействата им.

Смекчавайки първоначалната заповед, Държавният департамент уточни, че са направени „отделни споразумения“, които да дадат на семействата „достатъчно време“ да опаковат багажа си и да освободят апартаментите на територията на консулството.

Представителят на ведомството не разкри за колко време руснаците ще трябва да се изнесат от жилищната част на консулството, като каза само, че Москва е била информирана за новия срок.

Междувременно Държавният департамент ще контролира изцяло достъпа до имотите и поема цялата отговорност за сигурността и поддръжката им.

DIR.BG

САЩ

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024