Политика

Скандално! Разследван за корупция – в борда за българското председателство на ЕС!

Скандално! Разследван за корупция – в борда за българското председателство на ЕС!

 

940401-1

Бившият премиер на Долна Австрия Ервин Прьол влиза в т.нар. Висш консултативен борд по председателството на Съвета на ЕС по покана на Бойко Борисов, стана ясно вчера. В родината си Прьол е разследван от началото на 2017 г. за пране на пари и корупция. Премиерът на федералната провинция бе обвинен, че е отклонил към частната си фондация обществени пари, с които е трябвало да бъде създадена Академия за развитие на селските райони. Заради скандала той бе принуден да подаде оставка, а делото за източените 1,35 млн. евро разследва Икономическият съд за корупция.
В български контекст името на Ервин Прьол бе забъркано преди 4 години в скандалната среща на тогавашния президент Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на ЕВН Австрия Щефан Шишковиц.
Тогава Плевнелиев се оправда, че тайното рандеву в хотелски апартамент е било „по инициатива на ръководството на ЕВН“. Към онзи момент именно Прьол е притежател на мажоритарния дял в ЕВН Австрия, тъй като провинция Долна Австрия е най-големият акционер в дружеството.
По същото време в България течаха проверки на дейността на енергоразпределителните дружества. В Народното събрание бе сформирана анкетна комисия, но президентът Плевнелиев отказа да се яви пред нея и да отговори на въпроси за нерегламентираната си среща с шефа на едно от тях. Две години по-късно – през април 2016 г., Плевнелиев награждава Ервин Прьол с орден „Стара планина“ І степен „за изключително големия му принос за развитието на българо-австрийските отношения“.
В борда за българското европредседателство влизали „важни за България политици, с които да работим за налагането на приоритетите и тяхната реализация, а също да разчитаме те да бъдат посланици на българското председателство“, както каза вчера Лиляна Павлова. Без тяхната подкрепа няма да можем да поставим в общия дневен ред част от темите, които искаме, твърди министърката по председателството. Освен скандалния австрийски политик в борда участват самият Росен Плевнелиев, Симеон Сакскобургготски, Ханс Герт Пьотеринг, Херман Ван Ромпай, Жан Давид Леви. Първата им среща ще е през октомври.

ДУМА

http://www.duma.bg/node/152427

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024