Европа

Унгария готви референдум срещу Джордж Сорос под мотото „Не позволявайте на Сорос да се смее последен“!

Унгария готви референдум срещу Джордж Сорос под мотото „Не позволявайте на Сорос да се смее последен“!

орбан-сорос-800x445

Унгария се готви да стартира процедура по провеждането на ново национално допитване относно американския финансист и филантроп Джордж Сорос, обявиха от правителството, шест месеца преди провеждането на парламентарните избори, съобщава „Франс прес“.

Кампанията ще има за цел да бъдат проучени обществените нагласи за „плана на Сорос“, като вероятно ще бъде стартирана през следващия месец, заяви говорителят на правителството, без да дава повече подробности.Миналата седмица високопоставен член на управляващата партия „Фидес“ изтъкна, че този „план на Сорос“ включва Европа, приемаща 1 млн. мигранти годишно и разрушаването на граничните огради на Унгария, издигнати срещу мигрантите.

Премиерът Виктор Орбан редовно атакува родения в Унгария Сорос през последната година, наричайки го „обществен враг“ заради предполагаемата му подкрепа за неконтролираната масова имиграция. Друго национално допитване по-рано тази година също се фокусира върху Сорос, смятан за либерално „чудовище“ от Будапеща, който финансира множество организации на гражданското общество в Централна и Източна Европа.

Образът на усмихващия се 87-годишен финансист украсява агитационни плакати на билбордове, на които има послание, приканващо унгарците „да не позволят на Сорос да се смее последен“. Плакатите, някои от които са изрисувани с антисемитски графити, бяха масово заклеймени, включително от самия Сорос и основната организация на евреите в Унгария, която ги нарече „злостни“.

Тази инициатива е последната от серията от финансирани от данъкоплатците национални допитвания, инициирани от правителството на Орбан, включващи въпросници, изпратени до домакинствата, както и кампании в масмедиите за информиране на обществото.

Първото национално допитване от тази серия беше проведено през 2015 г., което включваше въпросник, питащ домакинствата за „имиграцията и тероризма“. Друга кампания, озаглавена „Нека спрем Брюксел“, поиска от гражданите съвет за това как да се справят с политиките на Европейската комисия, които според правителството застрашават независимостта на унгарците.

Български журнал

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024