СВЯТ

Безпрецедентно! Киев отказа покана към Москва за участие на форума за Черно море! Сърбия ще представлява Русия!

Безпрецедентно! Киев отказа покана към Москва за участие на форума за Черно море! Сърбия ще представлява Русия!

big_63534.w470

Русия не беше поканена за участие във форума на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество , който ще се състои в края на годината в Киев, предаде агенция „Униан“, предаде „Нюз.бг“.

Това се случва за първи път за 25-годишната история на ПАЧИС, коментира пред ТАСС шефът на руската делегация в асамблеята Михаил Емелянов.

Това е абсолютно безпрецедентен случай, при който Русия не получава покана от страната-домакин, подобно нещо никога не се е случвало, заяви Емелянов.

Ръководителят на руската делегация в асамблеята руският депутат Михаил Емелянов уточни, че въпросът е бил обсъден на среща на председателя на руския парламент Вячеслав Володин с председателката на сръбския парламент Мая Гойкович.

„ПАЧИС е много сложна организация, в нея има държави в двустранни конфликти, но никога досега не се е случвало една страна, която е в остър конфликт с друга страна, да не покани делегацията й на заседание. Сега обаче настъпи такъв възмутителен случай“, заяви Емелянов.

Обърнахме внимание на сръбските колеги на този факт и ги помолихме за подкрепа, да защитават интересите на Русия (в ПАЧИС) в наше отсъствие. Защото този факт е безпрецедентен. Украйна плюе не само на нормите на международното право, а и на правилата на парламентарното приличие. Има сложни отношения между Армения и Азербайджан, между Албания и Сърбия, между Армения и Турция, но те винаги са си отправяли взаимни покани. Никога досега не се е случвало страна-организатор да не отправи покана към страна-участник. Това е улична култура. За жалост обаче господин (Андрий) Парубий, който сега е председател на парламента (на Украйна), е дошъл от Майдана, а майданната култура е дълбоко заложена. С това се отличават депутатите на украинския парламент, заяви Емелянов и добави, че Русия няма да може да участва да заседанието на ПАЧИС в Киев, след като не е получила покана.

Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество е създадена на 26 февруари 1993 г. в Истанбул от председателите на парламентите на Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Впоследствие към асамблеята се присъединяват България и Гърция.

Асамблеята е съставена от 76 депутати от 11-те страни членки на Черноморското икономическо сътрудничество.

Със статут на наблюдател са парламентите на редица страни като Германия, Франция, Израел, Египет, Словакия и Беларус.  Сподели

„Обърнахме се към сръбските колеги и ги помолихме за подкрепа. Да защитават интересите на Русия в наше отсъствие.“ -допълни той.

Украйна от своя страна отказа да участва в 47-ата Генерална асамблея на ПАЧИС, която се състоя през юни миналата година в Москва.

Нюз БГ, Дир БГ

СВЯТ

More in СВЯТ

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024