СВЯТ

Белград: За Каталуния не може, за Косово може! ЕС показа двойния аршин на своята политика!

Белград: За Каталуния не може, за Косово може! ЕС показа двойния аршин на своята политика!

вучич20140709.ivdrqfhvpo
Случаят с Каталуния е пример за двойните аршини на ЕС, заяви сръбският президент. За Каталуния – не може отцепване, за Косово може, е смисълът на думите му.
Сръбският президент Александър Вучич свика спешно консултации с правителството по повод становището на Европейската комисия, че референдумът за независимост на Каталуния е незаконен, съобщи националната телевизия РТС, цитирана от БТА.

„Въпросът на всеки гражданин на Сърбия към Европейския съюз днес е как в случая с Каталуния не важи референдумът за независимост, а в случая с Косово отцепването е възможно, и то без референдум“, заяви Вучич на пресконференция след среща с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

Вучич припомня, че ЕС е обявил независимостта на Косово за законна и 22 страни членки са легализирали отцепването, „рушейки европейското право, върху което се гради европейската политика“.

Гърция все още не е признала независимостта на Косово.

Вучич подчерта, че случаят с Каталуния е най-добрият пример за „двойните аршини и лицемерието“ на световната политика.

„Сега поне е ясно колко е трудно да се опази независимостта на Сърбия. Нека всички, които оказват натиск върху нашата страна, сега си направят почивка и се заемат с мечката пред своите врати“, заяви Вучич.

Президентът съобщи още, че е изпратил писмо на испанския крал Фелипе Шести и на премиера Мариано Рахой, в което потвърдил, че Сърбия подкрепя суверенитета и целостта на Испания, както и Испания е подкрепяла и продължава да подкрепя териториалната цялост на Сърбия.

Междувременно графити „Войводина е Каталуния“ се появиха вчера на много места в автономната област Войводина, някои от които подписани от организация, представяща се като „Млада Войводина“, предаде Танюг. На места е изрисувано и знамето на Каталуния. Графити са изписани в Нови Сад, Зренянин, Бачка Топола, Суботица, Сента, Кикинда.

Dir.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024