Политика

Борисов: Ако считаме, че ще има война, сменяме приоритетите!… Някога унищожавахме и ракетите. Как ще се предпазим с няколко самолета?

Борисов: Ако считаме, че ще има война, сменяме приоритетите!… Някога унищожавахме и ракетите. Как ще се предпазим с няколко самолета?

борисов.радев.форум5e_7ffb2r
Ако считаме, че ще има война и ще се готвим за такава, сменяме приоритетите, заяви премиерът Бойко Борисов.
Той участва в дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“, в която участва и президентът Румен Радев, с когото имат различия нужно ли е веднага купуването на нови изтребители.

„Приемам темата с прискърбие. Когато в света започне да се говори за въоръжаване, превъоръжаване, надпревара във въоръжаването, нищо добро не е постигнато в историята до сега“, каза още Борисов, цитиран от „Фокус“.

Той изрази съжаление, че европейската дипломация търпи огромни укори.

„Само преди 6 месеца по време на Европейски съвет, включително и президентът Еманюел Макрон беше против общата европейска отбрана. За няколко месеца всички претъпяха метаморфози, защото видяха огромна заплаха и нови военни съюзи“, коментира премиерът.

И добави:

„Военните добре си дават сметка какво значи военен съюз Индия, Китай, Иран, Русия и Турция. Какъв отбранителен съюз ще има срещу този, ако се изпусне дипломацията и дойде време военните да го решават. Само брутният продукт на тези държави е по-голям от този на Г-7“.

Борисов обърна внимание, че за първи път се е вкарала думата индустриално сътрудничество. И припомни, че преди време в България са се произвеждали верижни машини, които в момента струват около 15 млн. евро.

„Какво пречи пак да правим това. Да, ще направим индустриално сътрудничество с някоя държава – за електротехника, за оръжие. Същото се отнася и за голяма част от корабите. Как ремонтираме натовски хеликоптери? В авиацията през последните години се направи доста. Г-н Радев го каза правилно – отиват в Афганистан и се оказва, че са купени все транспортни вертолети. Пазарени са така в поръчките, че нямат въоръжение. Сега, на фона на всичко – заплати трябва да вдигаме, трябва да ги превъоръжаваме, те нямат нищо“, каза още премиерът.

По думите му щом се поставя тази тази тема и всички започват да говорят, „явно ни е страх, Европа очаква отнякъде нападение“.

„Ако считаме, че ще има война и ще се готвим за такава, трябва да преориентираме държавата в такива условия. Въоръжение, армия, пари насочваме в тази посока. Но те не могат да стигнат за всичко. Ако това е консенсусът, действаме по тази тема. Иначе милиард за това, за онова, доходи, доходи“, подчерта Борисов.

И разви темата:

„И на нас ни се иска всичко да стане, да не говорим, че трябва да подменим и ракетите, които имаме. Затова с Общата европейска отбрана започваме да мислим и откъде ще дойде противникът. Същият ли е южният фланг на НАТО с тези нови съюзи, като имаме предвид и отношенията между големите европейски държави и Турция. Имаше време, когато унищожавахме и ракети. Как ще се предпазим с няколко самолета? Какво ще правим, ако няма европейски план? Генерал Боцев трябва да направи план, да каже каква война ще водим, как да ги посрещнем, откъде ще дойдат“.

Той обърна внимание на мигрантската вълна и на тероризма.

„Европа става под натиск. Нито можем да се справим с тероризма, атакуваха най-силните държави и успяха. Избори в Европа се печелят с антимигрантска вълна. Тези, които са далеч от границата с Турция твърдят, че тя не била в ЕС. Ок, не е, но защо трябва да скъсаш с всички споразумения. На тях им е лесно, далеч са“, допълни Борисов.

„Много можем да си говорим. Надявам се с дипломация и по-твърда ръка от европейските ни лидери. Поколенията са забравили какво е война. Европа не е подготвена. Тези държави, в които са говори за война, при тях човешкият фактор не съществува или е пренебрежимо малък. В Европа един войник да загине, е трагедия. И това е правилно, най-хуманно, ценим човешкия живот“, каза още той.

И накрая обобщи:

„Благодаря на колегите, готови сме да мислим в общ консенсус, отчитайки всички заплахи, включително и на смяна на приоритетите. Ако военните ни убедят, че това е по-важно от всичко. За нас бе образованието. Просто трябва да сме наясно като нация откъде може да ни дойде“.

По време на форума лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че 70% от европейците искат обща отбрана и политиците трябва да им отговорят.

Dir.bg

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024