ОБЩЕСТВО

Ето откъде идват дрехите втора употреба, които българите масово купуват и на какви изисквания трябва да отговарят!

Ето откъде идват дрехите втора употреба, които българите масово купуват и на какви изисквания трябва да отговарят!

big_12c1

Едва ли има някой в България, който да не е влизал в магазин , в който се продават дрехи „second hand”.  Повечето от нас ги предпочитат заради приятно ниските цени на фона на финансовата криза и стесненият семеен бюджет. Въпреки, че тези облекла са употребявани и много запазени, за да се изложат на стилажите те трябва да са третирани по определен начин, пише trafic-bg.

Има дрехи, които даже не са обличани и са на известни модни марки. Такива облекла са си истинска находка. Въобще не се замисляйте, а си ги купете. Те най-вероятно са били носени от  манекен на  някоя витрина или дарение от семейство, което има в повече. Търговците, които държат на асортимента си ги обработват допълнително освен задължителните дезинфекциране, пране и гладене. Такива дрехи са даже ароматизирани и по нищо не отстъпват на чисто новите дрехи от магазините.

Любопитно е обаче, че дрехите, които българите си купуват от магазините за втора употреба, също идват от такива контейнери, само че от Западна Европа и САЩ. Тоест износваме изхвърлените дрехи на западноевропейците и американците.

От Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба в България разказват какъв е пътят на дрехите, които висят в много от българските гардероби:

Камиони на фирмите минават и изпразват контейнерите, след което извозват дрехите и обувките в складови бази. Там те се дезинфекцират и подготвят за доставка за съответната страна. Дезинфекцията с Консолин Формацин спрей при температура 90°, за което се издава „Сертификат за обезпаразитяване“. Стоката се пакетира и се натоварва в камиони /контейнери за страната клиент. По-голямата част от стоката се продава в Европа и Русия а друга по-малка част в Африка.

Чрез продажбата на тази стока се финансират хуманитарни проекти в развиващите се страни.“

По данни на РИОКОЗ броят на магазините за дрехи втора употреба в страната е над 4000. Числеността на хората, които са ангажирани пряко и се трудят в този бранш, е повече от 20 000 души. По данни в страната пък се внасят и обработват около 10 000 т. дрехи втора употреба всеки месец.

Бизнесът с дрехи втора употреба се разраства бързо у нас, което показва, че новите тоалети съвсем не са по джоба на всеки българин.

Остава въпросът кой ще поставя дрехи в българските контейнери, след като нашите идват от чуждестранни такива? / sfpscript.com

И още:

Даже напоследък зачестиха случаи на точно такива измами, когато собственици на магазини купуват абсолютно запазени дрехи втора употреба и после ги продават за нови. Някои пък имат връзки в „second hand” базарите,  в които им се избират най-хубавите маркови дрехи  и после ги препродават в интернет пространството. Както е казал един наш общественник „Само тарикатите успяват в този свят”.

Но да се върнем на изискванията за такъв вид стока. Всеки вече сам се е убедил , че магазини втора употреба има под път и над път. Но малцина знаят че има изискване за самият магазин. Повечето са места на бивши ресторанти или барчета.

Чл. 4. Дрехите втора употреба трябва да отговарят на следните здравни изисквания:drehi vtora upotreba

1. да са почистени и дезинфекцирани;

2. да са без видими дефекти и петна;

3. да са здрави.

Всяка партида дрехи втора употреба, която се продава в търговската мрежа или се предоставя като хуманитарна помощ, се придружава от документ, удостоверяващ, че е извършена дезинфекция, като се посочват методът на обработка и видът на използвания препарат.Отговорност за спазване на наредбата носят лицата, които внасят и продават дрехи втора употреба.Когато всички тези изисквания са спазени ние потребителите усещаме специфичната миризма на  тези препарати, с които са третирани тъканите.

Има  търговци, които заобикалят тези процедури и хигиената е под въпрос. Понякога може да получите алергия или не дай си боже гъбички от това.Има хора например, които вярват че ако носят такива дрехи или вещи по някакъв начин ще наследят кармата на предшественика.

Има известна доза истина в това твърдение , но това е тема на друга статия. За нас потребителите е важно да внимаваме когато си купуваме такива стоки.Самата наредба е от 2005 г. но има допълнения към нея през 2010г. Има магазини  за дрехи втора употреба, които са обособили кът продажба на  нови дрехи. Малцина знаят, че по този начин се заобикаля тази наредба, така че бъдете нащтрек когато купувате!

https://petel.bg/Eto-otkade-idvat-drehite-vtora-upotreba–koito-balgarite-masovo-kupuvat-__232700

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024