СВЯТ

Извънредно! Саакашвили подпали трети Майдан, хиляди щурмуват Радата в Киев, побоища и кръв! (Видео)

Извънредно! Саакашвили подпали трети Майдан, хиляди щурмуват Радата в Киев, побоища и кръв! (Видео)

 

 

В Киев протестиращи срещу властта разкъсаха кордона край Върховната Рада. Мащабните протести тази вечер придобиха очертанията на трети Майдан, предават украинските медии. Организирани от сваления одески губернатор и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили, хиляди митингуващи пред сградата на парламента вече разпънаха над 100 палатки и се заканват да останат там, докато властите не изпълнят исканията им.

Според украински медии протестиращите са превзели част от т.нар. правителствен квартал в центъра на Киев и са блокирали всички входове и изходи на Върховната рада, включително и подземните. В резултат на сблъсъците с Националната гвардия вече има ранени протестиращи. Има пострадали депутати и от президентската партия, които са били бити от протестиращите.

Един от тях – Олег Барна, споделя пред УНИАН: „Нападнаха ме като глутница чакали, блъскаха ме, псуваха ме“.

Разбити глави, сълзотворен газ, ранени полицаи и хиляди протестиращи – това е картината в центъра на украинската столица в момента.

Саакашвили на трибуната настоява за отмяна на депутатската неприкосновеност и обкръжен от яки момчета, се устремява към към Върховната Рада, за да иска оставката на президента Петро Порошенко – класически Майдан.

За бившия грузински президент Саакашвили е жизнено необходимо да се закрепи в Киев, защото, ако бъде екстрадиран в Грузия, там вече са му приготвили килията.

Всичко това обаче се разиграва пред очите на президента на Малта Мари-Луиз Колейро Прека. Тя буквално е стъписана от бруталните сцени и се налага Порошенко да ѝ обяснява, че именно така изглежда истинската украинска демокрация…
Източник: БЛИЦ

СВЯТ

More in СВЯТ

cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024