Политика

Каракачанов удари рамо на пилотите от „Граф Игнатиево“: Имат право по устав, ако са несигурни, да откажат да летят!

Каракачанов удари рамо на пилотите от „Граф Игнатиево“: Имат право по устав, ако са несигурни, да откажат да летят!

big_16c2

90% от техниката, с която е въоръжена българската армия, е руска. Новите 8 самолета са началото на модернизацията. Това коментира пред БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той уточни, че всичко е въпрос на преговори, а страната ни ще поиска и още оферти. По повод вчерашната информация за бунт в авиобаза Граф Игнатиево вицепремиерът коментира, че охраната на родното небе се осъществява, а става дума за тренировъчните обучения.

„Никой не е отказал да изпълнява задълженията си. И днес беше направен опит за продължи тази истерия“, смята Каракачанов. По думите му леталният състав по устав има право да заяви, че не е подготвен да извършва полети.

Според вицепремиера това се е случвало и друг път и не става дума за въздушната охрана. „Всеки един подобен факт се използва за политическа спекулация. Това е една стара българска болест, която до нищо добро не е довела“, допълни Каракачанов.

На фона на това, че от дълго време не са увеличавани заплатите на военнослужещите вицепремиерът уточни, че доволен от предвидените от държавата пари. „Тези 100 милиона не решават проблема, както го виждам, но това е една първа крачка, която е полезна“, коментира Каракачанов.

Не всички пилоти, а само дневната смяна не е излязла на учебни полети. Те по устав имат право, когато няма подходящи метеорологични условия и не се чувстват подготвени, да откажат да летят. Това заяви Каракачанов.

Че ги ръчкат, ги ръчкат, призна той на въпрос дали някой отвън подтиква военните. Има теми, за които трябва да носят национална отговорност тези, които говорят. Днес пак се повдигна тази тема. Но мисията по еър полисинга, по охраната на небето, се изпълняват. Спрени са тренировъчните полети, посочи министърът.

Не казвам, че някой е повлиял на пилотите, а казвам, че темата се използва за политически спекулации, коментира Каракачанов.

Той изтъкна, че има сключен договор за няколко нови двигателя, но МО не ги е приело, защото има неизпълнени критерии. Има немонтирани датчици и двигателите не може да се въвеждат в експлоатация. Те няма да летят, докато не се установи техническата им изправност. Става дума за 4 нови и 6 рециклирани двигатели. Разбирам желанието на пилотите да летят, но сигурността им е по-важна. Представете си да излети самолет и да падне в Пловдив, посочи военният министър. На срещата с командира на авиобазата Граф Игнатиево и неговия заместник този въпрос беше изяснен, допълни той.

Говорят се неща, които не отговарят нито на истината, нито на фактическото положение. Не може да се говори за бунтове и метежи. Никой не отрича, че в течение на много години са натрупани много проблеми в авиацията. Но днес премиерът каза нещо много вярно, че действително за авиацията ни са отделени много средства, каза още министърът.

В момента, смятам, че има разбиране, че сектор „Сигурност“ е много важен, за това се отпускат спредства за вдигане на заплатите, посочи той. Каркачанов подчерта, че е разговарял и с президета и с премиера по темата с отказа на пилотите да летят.

Четири от самолетите имат много малко часове ресурс за летене, припомни министърът. Той разясни, че, ако не бъдат доставени документите за новите двигатели, няма да се съгласи те да бъдат въведени в експлоатация. Министърът обаче е убеден, че проблемите ще бъдат изчистени и двигателите ще бъдат изрядни. Пилотите са смели, казват, че са готови да рискуват, но този риск не е оправдан, ние не сме във война, категоричен е той.

Ако се абстрахираме от спора какви ще бъдат изтребителите ни, ако се абстрахираме и от останалата ни авиация, трябва да изтъкнем, че 90 на сто от техниката ни е съветска. Това означава ли да не я ремонтираме?, попита реторично министърът. Новите 8 самолета са само началото на авиацията, но тъй като става въпрос за много пари – 1,2 млрд. са за новата бронирана машина, 1,5 милиарда са за изтребители, 820 хиляди са за флота, трябва да знаем, че тук не става въпрос да си купим прахосмукачка и утре да ни я доставят, изтъкна Каракачанов.

По думите му, вярно е, че са купени скъпи хеликоптери и самолети за армията, но за изтребителната авиация нищо не е направенои и модернизацията трябва да започне, и тя няма да приключи за година-две.

Министърът разкри, че днес, на Съвета по отбрана, е взето решение да се продължат разговорите за покупката на изтребители и ще се искат нови оферти. От една страна сме член на НАТО, но възможностите ни не са като на Саудитска Арабия, а ние имаме ограничен финансов ресурс. Ние искаме нормални цени, които отговарят на възможностите ни, не искаме подаръци, коментира военният шеф. Според него и трите проекта за армията трябва да вървят паралелно, тъй като проблемите с флота и сухопътните войски са не по-малко важни от тези в авиацията.

Доволен съм от възможността за вдигане на заплатите, така ще покажем на военните, че имаме необходимото отношение. На някои от тях ще вдигнем заплатите с 10%, хората, които служат в армията, го заслужават, отсече Каракачанов.

https://petel.bg/Karakachanov-udari-ramo-na-pilotite-ot-Graf-Ignatievo–Imat-pravo-po-ustav–ako-sa-nesigurni–da-otkazhat-da-letyat__234303

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024