ОБЩЕСТВО

Синдикалистка директно към работодателите: Защо не давате по-големи заплати, след като можете? Ето какво отговори шеф на индустриалците…

Синдикалистка директно към работодателите: Защо не давате по-големи заплати, след като можете? Ето какво отговори шеф на индустриалците…

ВАНЯ1508391688-1
Ръстът на минималните осигурителни доходи е минимален, заяви Ваня Григорова – представител на синдикатите пред Нова тв. Според нея важно е от каква основа тръгва увеличаването на заплатите. Ние имаме да догонваме, каза тя. Какво им пречи на работодателите да дават повече, след като могат да дават повече, каза Ваня Григорова. Ние нямаме статистика, която да потвърждава липса на кадри в различни сектори, посочи категорично тя.
Свободните работни места се заемат изключително бързо. По думите й не е проблемът в липсата на кадри, а няма кой да работи за тези пари.
Вдигането на заплатите е алтернатива на трудовата миграция. По последни данни 11% е ръстът по разходите на работодателите за заплати при ръст на икономиката – 4%. Т.е. икономиката е изкачила едно стъпало, а заплатите – четири. Те са нараснали три пъти, вдигат се. Това заяви по Нова тв шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по повод думите на Бойко Борисов, че трябва да се намери начин заплатите да се направят така, че нашите кадри да не ходят в чужбина.
„Емиграция има и в страни като Полша, където заплатите са близо два пъти над нашите, но пък те са внесли украинци, молдовци други. Ние сме затворили вноса на работна ръка. Ние вече имаме относително високи доходи и сме привлекателна страна за украинци, молдовци, арменци и т.н. Трябва да отворим вратата и да станем по-богати като общество“, добави той.
Запитан дали има дефицит на всякакви кадри у нас, шефът на АИКБ каза: „Има огромен дефицит, включително в сектори, в които средният доход е по-висок от средноевропейския IT сектор. Има и на нискоквалифицирани, практически има дефицит във всички сектори. У нас практически няма безработица. Тези, които се водят безработни, или не искат, или не могат да работят. В Германия има 17% работещи граждани на трети страни. У нас процентът е под 1“.
На въпрос защо социалният министър Бисер Петков трябва да подаде оставка, Велев отговори: „Заради провеждане на вредни политики, които пречат на хората. Пример за вредна политика е прагът на осигуряване. Това дава възможност да се осигурят хората на тези прагове и останалите да им се плащат под масата в пликче. Не трябва да има прагове, дали ще се понижат или повишат – все тая. Това го няма в нито една страна категорично“.

https://www.blitz.bg/ikonomika/sindikalistka-popita-direktno-rabotodatelite-zashcho-ne-davate-po-golemi-zaplati-sled-kato-mozhe-da-davate-poveche-eto-kakvo-otgovori-shef-na-industrialtsite_news551673.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024