Политика

Валентин Радев: Всеки може да отиде да снима оградата по границата, трябва само да има разрешение!

Валентин Радев: Всеки може да отиде да снима оградата по границата, трябва само да има разрешение!

МИНИСТЪР РАДЕВ1503633609-1

Оградата е ефективна. Лесно се преминава на пръв поглед, но вътре ви чакат. Тук мигрантите заобикалят, защото знаят за съоръжението. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод решението на правителството да включи в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност оградата по българско-турската граница.

 

И г-жа Йончева, и всеки друг гражданин може да отиде да снима оградата по границата. Трябва само разрешение. Аз лично съм говорил с Елена Йончева и съм й давал разрешение да снима. Единствената разлика е, че сега този обект ще се охранява от МВР и ще има санкции, ако не се изпълнят разпорежданията ни“, уточни той.

 

Всички трябва да внимават какво точно снимат. Това съоръжение има за цел да забави преминаването на нелегалните мигранти. И всички технологични неща, които са разположени по оградата, като камери и датчици, не трябва да се снимат, за да не улесним мигрантите“, коментира Валентин Радев.

 

По проект в началото цялата ограда трябваше да е двойна. Преценихме, че има места, където може да е единична. Това е на места, където не може да се построи двойна или пък имаме допълнителни варианти за охраняване“, разкри вътрешният министър.

 

Предложих на Елена Йончева да я заведа, където поиска по границата с Турция. Тогава тя се разколеба и се отказа. Премиерът предложи да качи цялата опозиция на хеликоптер, за да я видят, те отказаха“, добави той.

 

Продължаваме да слагаме нови технологични средства по оградата с Турция. Разбира се, че тя е ефективна. Натискът е намалял с 80-90%. На пръв поглед оградата се преминава лесно, но отвътре ги чакат армията и полицията. Всичко това накуп прави така, че мигрантите ни заобикалят“, отсече Валентин Радев.

 

Винаги ще има преминаване, но ние контролираме каналджиите, доколкото е възможно. Ние се опитваме да не ги залавяме мигрантите на оградата, а вътре в страната, за да проследим каналджиите. Това е много по-сложно“, обясни министърът на вътрешните работи.

 

Ще ходя и аз да гледам филма на Елена Йончева. Ние сме говорили с нея и аз съм й казвал, че заедно търсим истината и гледаме в една посока“, допълни той.

 

Защитавам интересите на МВР. Аз също искам повече пари за полицаите, за да бъдат стимулирани, защото излизат на улицата и не знаят дали ще се прибират живи и здрави“, каза Радев на въпрос за синдикалните искания на полицаите.

 

„Договорили сме се с Министерството на финансите за 55 млн. лв. повече за полицаите“, заключи той.

 

Само тази седмица има 8 заловени каналджии. Дебне се доколкото е възможно, но винаги ще има преминаване. Според министъра няма елемент на страх. А всеки гражданин може да отиде, да снима, да гледа с разрешение на границата. Той уточни още, че промяната в статута й идва в този момент, защото сега е решено, че е време да стане обект на националната сигурност. Разликата е, че вече ще има глоби, съобразно Наказателния кодекс при нарушения. По думите му причината за решението е, че може да има нещо на кадъра, което не трябва да се види от мигранти или каналджии.

 

Всички трябва да внимават какво точно снимат. Това съоръжение трябва да забави преминаването, ако някой иска да премине“, коментира той. Цялата ограда има през годините поставени сензори и наблюдаващи прибори, които са сложени избирателно на най-чувствителните зони. Част от системата работи, друга – не. Сега това се променя, допълни Радев

Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024