Коментари

8 години затвор, ако показваш разпробитата стена на Валерко…

8 години затвор, ако показваш разпробитата стена на Валерко…

ograda
В чудовищен опит да се заглуши свободата на словото, управляващите вкараха „великата българска стена“ в списъка на „стратегическите обекти за националната сигурност“.
„Решението ще допринесе за опазване неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазване, както и оперативните възможности за охрана на границата, както и за подобряване на контрола за нерегламентирано преминаване на държавната граница и за превенция за осъществяване на незаконни дейности в близост до държавната граница“, обосновават се в решението си министрите.
На по-прост език – Валери Симеонов и Шайката засекретиха стената и всичко свързано с нея.
Сутринта телевизия BIT бе възпрепятствана да излъчи репортаж за огромните пробойни, които зеят в нея. В студиото се включи известният юрист и служебен премиер Огнян Герджиков и ги посъветва да не излъчват, за да не нарушат закона. И те не излъчиха.
Междувременно от вчера из Фейсбук се разпространяват снимки на пропаднали участъци покрай стената, и на огромни ями.
Съгласно чл.357 ал.2 от НК, който разпространи държавна тайна, се наказва със затвор от 2 до 8 години. Ако от деянието могат да настъпят тежки последици за държавата, пандизът може да стане до 15 години.
Нашето издание обаче, намира че свободата на словото е по-важна от личния комфорт на Валери Симеонов и от покриването на далавери и схеми около това вече „златно“ съоръжение. Затова и публикуваме скандалните материали.
Считаме, че се намираме в хипотезата на чл.357, ал. 1, който казва че наказанието се налага само ако „лицето съзнава, че от това могат да произтекат тежки вреди за интересите на Република България“.
Към настоящия момент, ние не съзнаваме, че от публикуването на разпробита ограда могат да произтекат тежки вреди. Според нас, тежките вреди могат да произтекат от обратното – от не-публикуването и от това да оставим крадливите политици да прибират парите, а надеждна ограда да няма. Работа на медиите е именно да изобличават злоупотребите на властниците, които еднозначно се приемат като изключително вредни за държавата.
А идеята да се засекретява всяка неудобна на управляващите информация, е нескопосан опит за цензура, която трябва да срещне безусловния отпор на обществото.
Добри Божилов
19.10.2017

Коментари

More in Коментари

960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024