Политика

Божидар Димитров за говорителката на руското външно министерство Захарова: Пикла без цицки! Слаба и руса!

Божидар Димитров за говорителката на руското външно министерство Захарова: Пикла без цицки! Слаба и руса!

БОЖИДАРB_Dimitrov1

Култова личностна характеристика на говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова направи пред сутрешния блок на Нова тв историкът Божидар Димитров.

В ефира на телевизията бившият шеф на Националния исторически музей нарече дамата „пикла без цицки“, която на всичко отгоре била и руса. „Не я ли виждаш колко е слаба и руса“, обърна се Димитров към водещия Виктор Николаев.

Според историка, Мария Захарова не е говорител на Русия, а на МВнР, и позицията й, че Червената армия е спасила българските евреи, била само нейна и на 5-6 младоци, които й написали това, което руската пропаганда иска.

„Казах, че човек не може да отговори с „да“ или „не“ на въпроса дали ще влезе политиката. Не съм казал, че влизам в политиката. Говорих по принцип, но няма нищо конкретно“, отговори той на въпроса с какво ще се занимава след като вече е пенсионер. Божидар Димитров Той добави, че ще пише мемоари и политически анализи, където е особено силен.

„Колко повече нападат Обединените патриоти и в частност Валери Симеонов, толкова повече ще гласуват за тях“, отсече историкът.

„От БСП вдигат шум, за да не бъдат забравени. Затова са и тези подскоци за някои втори, трети братовчедки. Вдигат шум, който обаче няма смисъл. Бойко Борисов не се притеснява, усмихва се, строи и реже ленти“, коментира Божидар Димитров.

„Опозицията е много слаба и изхабена. Трябва да се намери друга опозиция. Все още може да се намери една нова партия, но няма да съм аз“, отсече професорът.

 Миналата седмица Мария Захарова блесна с впечатляващо неточен прочит на историята на спасяването на българските евреи през Втората световна война.

На 3 октомври говорителката на Сергей Лавров Мария Захарова коментира поредното оскверняване на Паметника на съветската армия в София, на който преди няколко дни се появи надпис „100 години ционистка окупация“. Захарова призова българските власти да вземат мерки срещу честите осквернявания на известния като МОЧА монумент, а след това блесна с „впечатляващи исторически познания“.

„Вандалите (не мога да ги нарека другояче) атакуваха паметника буквално преди седмица, но този път надминаха себе си, пишейки надписи с откровено антисемитски характер. Това е особено цинично в светлината на това, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите войни успяхме да предотвратим депортацията на евреите от България и по този начин да спасим около 50 000 души от неминуема гибел“, каза Захарова в коментар на посегателството.

Историята на спасяването на българските евреи обаче няма нищо общо с разказа на говорителката на руското външно министерство. Спасяването на сънародниците ни от лагерите на смъртта е политически акт, масово подкрепен от народа на България. Целият процес си е от начало докрай „българска работа“. В защита на евреите са проведени протести, а решаващи се оказват решителните действия на парламентаристи и общественици, които оказват оказват отпор на Хитлеристка Германия срещу изпращането на българските евреи в лагерите на смъртта.

Сред най-изявените активисти за спасяване на евреите в България са депутатът Димитър Пешев, Българската православна църква, а депортацията е отменена с личната намеса на Цар Борис III. Това се случва в дните 9 и 10 март 1943 година, когато Червената армия все още е много далеч от българските земи и за неин принос в това дело е несериозно да се говори. Българското външно министерство реагира остро на изявлението.

Епицентър

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024