Европа

Брюксел: Не е изпълнено нито едно от 17 условия към България, мониторингът над страната продължава!

Брюксел: Не е изпълнено нито едно от 17 условия към България, мониторингът над страната продължава!

БРЮКСЕЛ768x432

 

Евронаблюдението над борбата с организираната престъпност и съдебната реформа у нас ще продължи и през следващата година, стана ясно вчера от окончателния текст на Мониторинговия доклад на ЕК. Той потвърди, че не е изпънено нито 1 от 17 условия, поставени на България от Съюза.

В тясна връзка с отпадането на мониторинга е приемането ни в Шенген. Така 2 обещания на председателя на ЕК, казани два пъти, не се сбъднаха. Първото бе за отпадане на мониторинга, второто – за отпадане на забраната ни за Шенген. Третото за приемането ни в еврозоната очевидно изглежда още по-голям мираж, тъй като без другите 2 е невъзможно.

Напомняме, че според класациите на Световния икономически форум страната ни е 120-та от 137 по защита на собствеността, 125-а по защита на интелектуалната собственост, 119-та по борба с организираната престъпност и 108-а по независимост на правосъдието. При тези показатели еврозоната е забранена.

Припомняме, че бе писано миналата седмица за предупреждението на вицепремиера по правосъдната реформа и външен  министър Екатерина Захариева, че не сме изпълнили напълно нито 1 от 17 условия, поставени ни категорично от ЕС. Тя определи доклада като обективен. Колегата й правосъден министър Цецка Цачева, очевидно шегувайки се, пък нарече доклада „най-позитивния досега”.

Припомняме думите на ресорния комисар по темата Юрова, която миналата седмица в София даде ясен знак какво да очакваме, като избра за целта главния прокурор. Еврошефката на правосъдието заяви, че той й разказва прекрасни неща, но тя не ги вижда в реалността.

Ключовият текст от документа, е: „Макар Комисията да не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията е напълно изпълнено, остава възможността с продължаваща политическа воля за реформа България да изпълни предписанията и така да изпълни очакванията на Механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще. Комисията ще оцени прогреса отново в края на 2018 г.”

През последните седмици близки до властта „анализатори” обясняваха в медиите, че мониторингът, който по същество е като изолатор за двойкаджии, ще отпадне като подарък за европредседателството ни от 1 януари.

Очевидно липсата на адекватен външнополитически съветник на премиера, който разчита на служителки, от които едната работеше като преводачка на американски посланик, а другата – като неизвестно какво в датския културен център в Бон, не дава добри резултати за България.

Изборът, проведен от парламента за обновяване на Висшия съдебен съвет е критикуван от евроинституциите като предрешен. А той се приема за основен показател за независимостта на системата.

По показателя Законодателство са отбелязани последните бързи промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които прехвърлиха делата за корупция срещу хората на високи държавни постове в Специализирания наказателен съд.

По показателя Корупция по високите етажи на властта е отбелязано, че в януарския доклад е било подчертано, че това е областта, в която България има най-малък прогрес в последните 10 години. В доклада пише още, че ключов аспект ще бъде изборът на шеф на новия антикорупционен орган, който трябва да бъде продевен в открита и прозрачна процедура.

19 минути

http://19min.bg/news/8/94607.html

Европа

More in Европа

ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024