Политика

Иван Кръстев: Никой не може да гарантира, че ЕС няма да се разпадне. Може да се случи и за часове!

Иван Кръстев: Никой не може да гарантира, че ЕС няма да се разпадне. Може да се случи и за часове!

 

Ivan-Krastev

Написах книгата „След Европа“, защото сме в този момент, когато има различни сценарии, които могат да се случат – важното е да знаем къде сме ние. Така политологът Иван Кръстев обясни по БНТ мотивацията си да напише последният си анализ, който беше издаден в самостоятелна книга и се превърна в събитие за Стария континент.

 

 

Либерализмът е роден в период на упадък и разочарования. Усещането е, че абсолютната власт корумпира. Книгата ми може трудно да бъде определена като лошо послание за обществото. Хората си задават въпроси – защо нищо не може да бъде прието за даденост. А светът е различен. Ние не можем да се държим така, все едно, че ЕС не може да се разпадне, посочи Кръстев.

 

На въпрос дали мигрантската вълна е днешният залп на Аврора, той отговори иронично, че преди 100 години залпът е бил с фалшив снаряд.

 

Според него ЕС е преживял четири кризи, които разделиха Европа – това са финансовата криза, кризата в Украйна и анексирането на Крим, мигрантската криза. Но именно миграционната криза изправи европейците и американците да гледат на света по друг начин.

 

Мигрантската криза показа, че Европа не е центърът на света. Миграцията изглежда като революция, а Европа се превръща в основна контрареволюционна сила. Тези хора искат децата им да са се родили в богатия свят. Това накара Европа да види живота по друг начин, защото светът се променя непрекъснато.

 

Промяната идва с технологичната революция. Следващите 20 г. 40% от всички работни места в Европа ще бъдат автоматизирани. Ние преживяваме промени, които хората са преживявали в рамките на 4-5 поколения, посочи още политологът.

 

 

Иронично той отбеляза, че книгата му не е Манифест на погребално дружество. Но в същото време подчерта, че източно-европейците имаме много ясна представа от собственото си минало, че всичко може да се случи за дни и часове. А иначе не счита, че книгата му е песимистична. ЕС има своя шанс да оцелее, никой не е казал, че съюзът ще се разпадне и няма да оцелее, но и никой не може да гарантира, че той е нещо неизменно. Ако се стигне до разпад, то европейците имат нужда да запазят ЕС, но как ще го променят – е друг въпрос.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024