СУ655-402-su-27

Руското правителство публикува проектодоговор между Русия и Египет, който позволява на двете страни да използват въздушното си пространство и въздушни бази за военните си самолети, съобщава „Ройтерс“.

 

Правителственият указ, подписан на 28 ноември, разпорежда на руското министерство на отбраната да води преговори с египетски служители и да подпише документа, след като двете страни постигнат споразумение.

 

Столтенберг: Русия милитаризира Арктика

Столтенберг: Русия милитаризира Арктика

Москва активно отваря военни бази от времето на СССР…

 

Припомняме, Русия значително е увеличила военното си присъствие в Арктика, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите му, Москва активно отваря военни бази от времето на СССР, които са били замразени. В тях се дислоцират нови оръжия и радари. Русия пуска и нов флот от ледорабивачи. Ученията „Запад-2017“ бяха частично проведени в крайния Север, напомни Столтенберг.

 

Преди 2 дни, Кирил Логвинов, който оглавява отдела за НАТО в руското външно министерство, призовал на годишната Конференция по сигурността в германската столица Берлин за подновени опити за възстановяването на доверието между европейските страни и Русия чрез диалог и военно сътрудничество.

 

Не искаме да разбиваме ЕС, искаме го единен, убеждава Русия

Не искаме да разбиваме ЕС, искаме го единен, убеждава Русия

Не се притеснява от обединените европейски отбранителни сили

 

Запитан дали Русия е обезпокоена заради споразумението между 23 страни членки на ЕС да си сътрудничат във финансирането на съвместни военни проекти и военни командвания, Логвинов посочил, че Москва приветствала всякакви стъпки, които биха помогнали за обединяване на Европа.

 

„Ние не се опитваме да разцепваме и разбиваме която и да е група. Колкото по-добре работят групите една с друга в Европа, толкова по-добре е за нас.Колкото по-бързо заговорят с един глас, толкова по-добре е за нашите отношения с ЕС„, увери руският високопоставен дипломат.