Политика

България гласува срещу САЩ в ООН за Йерусалим, не очаква влошаване на отношенията, въпреки заканите на Тръмп!

България гласува срещу САЩ в ООН за Йерусалим, не очаква влошаване на отношенията, въпреки заканите на Тръмп!

 

phpawb1ml_800x_

 

 

 

България е гласувала против САЩ и за резолюцията, осъждаща решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Това се казва в отговор на Министерството до OFFNews в отговор на наше запитване след приемането й от Общото събрание на ООН.

 

 

 

 

 

Резолюцията, предложена от Йемен от името на арабските страни, бе подкрепена от 128 държави. 9 гласуваха „против“: Гватемала, Хондурас, Израел, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау, Того и САЩ. 35 се въздържаха.

 

 

 

 

 

 

От Външно уточниха, че страната ни не е сред въздържалите се, а сред подкрепилите текста и подчертаха, че „Република България гласува заедно с мнозинството от държавите членки на ЕС (22 държави) в подкрепа на резолюцията“.

 

 

 

 

 

 

„Нашата страна нееднократно е заявявала своята позиция по решаването на Близкоизточния конфликт и тя остава непроменена. България винаги е подкрепяла Близкоизточния мирен процес – се казва още в отговора на външното ни министерство. Българската страна смята, че единственият начин за намиране на трайно и справедливо решение на израелско-палестинския конфликт е посредством преговори между израелската и палестинска страна, които да доведат до създаването на функционираща, демократична и правова палестинска държава, съжителстваща в условия на мир и сигурност с Държавата Израел.

 

 

 

 

Решението на основата на две държави е единственият път за постигане на траен мир и сигурност между Израел и палестинците. Споделяме ангажимента на ЕС за постигане на такова решение, потвърден и от Европейския съвет на 14 декември т.г.

 

 

 

 

Йерусалим има специално значение и е свещен град за различни вероизповедания и статутът му следва да бъде определен в рамките на израелско-палестинските преговори за мир.

 

 

 

 

В качеството си на страна-членка и предстоящ Председател на Съвета на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с „Квартета” за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта.“

 

 

 

Ден преди гласуването американският президент заплаши днес да спре финансовата помощ за страните, които гласуват в ООН в подкрепа на проекторезолюцията срещу решението му да признае Йерусалим за столица на Израел.

 

 

 

 

Затова попитахме Външно и за очакванията им дали това гласуване на България ще повлияе на отношенията със САЩ.

 

 

 

 

 

„Република България има дългосрочни стратегически и партньорски отношения със САЩ и Държавата Израел и не смятаме, че върху тях ще има отражение заявяването на позиция чрез гласуване в Общото събрание на ООН“, се казва в отговора.

 

 

Офнюз

https://offnews.bg/sviat/balgaria-glasuva-sreshtu-sasht-v-oon-i-uveri-che-ne-ochakva-vloshavan-671732.html

 

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024