Анализи

Нова честитка за България от „Ди Цайт“: Корумпирани сте, но послушни!

Нова честитка за България от „Ди Цайт“: Корумпирани сте, но послушни!

 

 

 

 

phplru5ff_800x_

След като британският в. „Гардиън” писа за „облака от корупция”, надвиснал над България, с мащабна статия по темата излезе и германският „Ди Цайт”.

 

 

 

 

Заглавието на материала е „Корумпирани, но удобни“, а подзаглавието „С дупките ще се справят, но с корупцията – не“.

 

 

 

 

 

Също като във вчерашната публикация на „Гардиън“ и в статията на реномираното германско издание се обяснява, че страната ни не може да се справи с проблемите в правосъдната система, корупцията и участието на националисти в управлението.

 

 

 

 

 

 

Началото на статията на Томас Рьосер е красноречиво:

 

 

 

 

„Бъдещите ресорни председатели на ЕС не искат да оставят нищо на случайността. 3000 охранителни камери гледат към почти всеки ъгъл на столицата София. Дупките по основните пътни артерии към летището са премахнати. Каруците би трябвало да изчезнат от градския пейзаж. Даже НДК, който дълго време изглеждаше като занемарен бункер, е модернизиран навреме за 22.5 млн. евро.

 

 

 

 

 

Този голям проект не само показва желанието на правителството да развива страната, но и е илюстрация на най-големия проблем на България – корупцията. Прокуратурата разследва бившия директор на двореца (Мирослав Боршош) по подозрение за злоупотреба с публични средства”.

Авторът отбелязва, че 11 години след влизането в ЕС България все още е на дъното на всички социални класации и даже растежът и ниската безработица не спират масовата емиграция. Според него за много българи страната не се възползва достатъчно ефективно от възможностите, които ЕС ѝ дава, като за успешен пример посочват Румъния.

 

 

 

 

 

Масовото усещане обаче е, че без ЕС и НАТО България би била даже по-зле. Така към момента страната ни е избрала да е надежден партньор на ЕС на Балканите, като до момента нито един път не е възразявала на по-големите в общността, посочва германският всекидневник.

 

 

 

 

 

 

„България е печално известна с подкупните си граничари и партньорите се страхуват от „омекване” на границите”, пише Рьосер, цитиран от бТВ.

 

 

 

 

Той споменава и редица данни за корупцията на по-високите етажи.

 

 

 

 

 

„Олигархията и бизнес интересите държат политиците и магистратите под контрол (…) Медиите като механизъм за ранно предупреждение вече са масово беззъби”, пише германският журналист.

 

 

 

 

 

Според него даже ръководството на страната не вярва на антикорупционния закон, приет набързо преди Коледа. Поради факта, че подателите на сигнали не получават анонимност, вицепрезидентът Илияна Йотова го смята за нефункционален:

 

 

 

 

 

„Беше приет, само за да можем да кажем, че имаме антикорупционен закон в началото на европредседателството”.

 

Офнюз

https://offnews.bg/obshtestvo/nova-chestitka-za-balgaria-ot-di-tcajt-korumpirani-ste-no-poslushni-672031.html

 

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023