Политика

Няма да отстъпя! Посредници за МиГ-29 няма да допусна! Ако някои си мислят, че в ЕС е раят, жестоко се лъжат!

Няма да отстъпя! Посредници за МиГ-29 няма да допусна! Ако някои си мислят, че в ЕС е раят, жестоко се лъжат!

КАРАКАЧАНОВ1496207516-karakachanov

 

„Няма да отстъпя! Посредници в сделката за МиГ-29 няма да допусна”. Това заяви категорично в „Денят започва” вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

 

 

 

 
„Каквито и номера да правят, няма да мине. В България има закони, които могат да стопират всички обществени поръчки. Смятам, че трябва да бъде променен, когато става дума за национална сигурност.” Каракачанов даде пример с фирма, регистрирана в Западен парк, години наред обжалва ТОЛ-системата.

 

 

 

 

 

 
До края на годината трябваше да сключим договора с РСК МиГ и трябваше да започнат ремонтно-възстановителните работи за изтребителите.

 

 

 

 

В жалбата например го няма човекът, който обжалва. Но Комисията по конкуренцията трябва да му даде три работни дни, тоест до 2 януари. Но парите, които правителството даде, изгарят. МО и държавният бюджет трябва да ги осигурят.

 

 

 

Но пак повтарям – няма да допусна посредници. В такива случаи още повече се амбицирам”, заяви шефът на МО.

 

 

 

Той коментира и отказа на фирмата, спечелила конкурса за строеж на нови бойни кораби.

 

 

 

„За военните кораби отпуснатата сума практически е намалено с начисляването на ДДС. Фирмата прецени, че е рисково да участва в проекта. Неизбежна е промяната на цените, които са към 2015-а.

 

 

 

 

Според мен ще бъде минимум 20%. Надявам се, че ще убедя правителството да я отпусне. Първо трябва да бъдат ремонтирани корабите, които имаме.”

 

 

 

За повишените заплати на военнослужещите Каракачанов заяви: „Януарските заплати в армията вече ще бъдат нови. Между 10 и 11% е увеличението.

 

 

Искаше ми се да бъдат повече, но трябва да се съобразяваме с възможностите на бюджета. Като първа крачка не е лошо.

 

 

 

С ниски заплати няма как да привлечеш млади хора.” От думите му стана ясно, че сега те са около 700 лева, сега вече ще бъдат 800 лева.

 

 

 

 

Каракачанов коментира и спорния въпрос за концесията и изграждането на втория лифт на Банско, който събира на протест пред МС противниците на концесията. Въпросът трябваше да влезе в дневния ред на последното правителствено заседание днес: „Това, което трябва да се случи, е да влезе в дневния ред. На 22 декември изтече срокът за обществено обсъждане.

 

 

 

Колегите от екологията са работили и през почивните дни. Държавицата Андора, по-малка от Банско, има писти, повече от цяла България. Целият този инат на една група хора, които пречат, целият този рекет трябва да приключи.

 

 

 

Каквото и да се направи, те няма да бъдат доволни. Ние като държава трябва да имаме визия какво правим: развиваме ли икономиката или оставяме младите хора да емигрират там, където има възможности за развитие.”

 

 

 

„Ако някой в България все още си мисли, че в ЕС е раят, се лъже. Някои се борят да стопират проектите в България, за да няма конкуренция. По-упоритите печелят, за разлика от тези, които се плашат”, допълни Каракачанов.  

 

 

 

По повод напрежението, което се създаде с фейсбук-бунта на вицепремиера Валери Симеонов и отношенията в управляващата коалиция лидерът на ВМРО заяви: „Коалицията е стабилна, макар че това е коалиция. Между четирите партии има нюанси.

 

 

 

Въпросът е как ги преодоляваме. Това е изкуството на политиката. За момента успяваме да ги преодоляваме.

 

 

Надявам се на мъдрост през новата 2018-а. Вече 27 години се делим на какви ли не. Дано новата година да даде повече разум на политиците и тогава, убеден съм, българите ще живеят по-добре.”

 

 

 
„Ако ограничим бюрокрацията и корупцията, която блокира частната инициатива, ще имаме развитие като това като в началото на 20 век.

 

 

 

Крайно време е партийният егоизъм да бъде преодолян. Важно е като слезеш от власт хората да ти казват „добър ден”, заключи Каракачанов.

 

Епицентър

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024