Политика

Радев: Плевен падна, за да се прероди България! Руско-турската война е прелом, без който едва ли щеше да ни има на картата!

Радев: Плевен падна, за да се прероди България! Руско-турската война е прелом, без който едва ли щеше да ни има на картата!

РАДЕВbig_5722

 

 

Битката за Плевен се превърна в прелом, без който днес едва ли щеше да съществува България, заяви президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка на пл. Възраждане в Плевен по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея.

 

„140 години ни делят от онзи мразовит ден, в който европейските вестници прогърмяха: „Плевен падна“. Малцина осъзнаваха истинското значение на тази новина. Плевен падна, за да се прероди България. След пет месеца на кървава обсада руските и румънските войни записаха едни от най-важните страници в историята на освободителната Руско-турска война.

 

 

Тази война, която разтърси най-дълбоките и привидно непоклатими геополитически пластове на тогавашна Европа. Тя се превърна в прелом, без който България днес едва ли щеше да съществува на политическата карта. Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, извисило се редом до свещения връх Шипка, това е името на Плевен“, каза Румен Радев. Той посочи, че днес наричаме обсадата на града епопея. По думите му победата е била заплатена с костници и братски могили навсякъде из плевенския край.

 

 

„Тук подвигът беше ежедневие. Оттук тръгна онзи път, преминал през София и Шейново, за да достигне до османската столица и да възвести свободата. Скъпи плевенчани, обръщам се към вас с думи на благодарност, защото вие съхранявате спомена за онези кървави дни, достойно и с чувство за дълг. Вашият град продължава да бъде истински мемориал на героите от войната.

 

 

Когато историята надживее очевидците, поела по невидимия, но нездрав мост на народната памет и когато това се предаде на следващите поколения след тях, причината може да бъде само една – истинска, неподправена, народна признателност и преклонение към хилядите войни, дошли от далечни земи, за да отдадат живота си за нашата българска свобода“, заяви държавният глава.

 

 

 

„Ние знаем много добре, че нашата свобода не е получена даром. Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци, на българските опълченци и войни по бойните поля и по скалистите върхове на бащината земя са безценен урок по национално достойнство. Техният подвиг ние няма да забравим. Поклон пред загиналите за свободата българска. Да пребъде България“, завърши словото си Румен Радев.

 

 

Президентът Радев прие заря –проверката, посветена на 140 години от Плевенската епопея. В тържественото събитие участват военнослужещи от Националната гвардейска част и националните войски, както и знамената светини на българското войнство. Стотици граждани присъстват на пл. „Възраждане“ в града. Всички почетоха загиналите с падане на колене.

 

 

Плевенчани станаха свидетели и на светлинно-музикално шоу „Плевен падна“. Светлините превърнаха в атракция параклиса–мавзолей „Св. Георги Победоносец“, който накрая бе осветен с цветовете на българското знаме. На фона на светлинното шоу звучеше стихотворението „Плевен падна“ на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

 

Източник „Фокус“

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024