Европа

Стана ясно колко ще плащат гражданите на ЕС, за да останат на Острова след Брекзит и какви права ще имат!

Стана ясно колко ще плащат гражданите на ЕС, за да останат на Острова след Брекзит и какви права ще имат!

 

768x432

 

Премиерът Тереза Мей заяви в своята реч, след като бе постигнато споразумение между Лондон и Брюксел, че двете страни са направили компромиси, за да бъде подсигурено бъдещето на британците в Европа и на европейските граждани на територията на Острова.

 

 

 

Споразумението трябва да бъде одобрено от останалите лидери на 27-те страни членки по време на Съвета на ЕС следващата седмица. Според условията на споразумението британските власти ще имат право да правят проверка на криминалното минало на европейските жители.

 

 

 

Също така те ще бъдат облагани с такса за кандидатстване за „уседналост“, която няма да надвишава тази за кандидатстване за британски паспорт , която е 72,50 паунда.

 

 

 

 

При предишни разговори от Европарламента настояваха, че подобни проверки на криминално минало са нелегални и не бива да се позволяват.  Guy Verhofstad също така искаше процесът за кандидатстване за оставане да е без такса.

 

 

 

 

Британците в ЕС ще продължат да получават ползи от Европейската здравноосигурителна карта, докато живеят в страни членки. Това е победа за британския премиер. Като цяло гражданите на ЕС на Острова и съответно британските граждани в съюза получават право да останат. Правата на техните деца и на партньорите им с „трайни отношения“ също са им гарантирани. Това е победа за ЕС.

 

 

 

 

Tова разкрива британското издание „Дейли Експрес“, след като разкрива подробности от споразумението, постигнато между Дъблин и Лондон. По-ранно днес бе съобщено, че Европейската комисия препоръчва да се премине към втори кръг от преговори, след като е било постигнато нужното като договорка.

 

 

 

 

 

Уговорени са били физическата граница между Ирландия и Великобритания, правата на европейците и сметката за „развода“. Крайната дата за гражданите на съюза, обхванати от споразумението за напускане на ЕС, ще бъде 29 март 2019 г., когато Великобритания официално ще напусне ЕС.

 

 

 

 

Според изданието това е победа за съюза. Великобритания и ЕС са постигнали компромис правата на гражданите на съюза да бъдат напълно включени в британското законодателство.

 

 

 

 

В споразумението за напускане на ЕС ще бъде включен механизъм, който ще позволява на британските съдилища да се обръщат към Европейския съд, ако има правни прецеденти относно разясняване точки от еврозаконодателството. Този механизъм ще работи 8 г. след Брекзит. Според изданието, цитирано от news.bg, това е победа за премиера Тереза Мей.

 

 

 

 

ЕС е отчел победа относно влиянието на Европейския съд върху правата на гражданите на съюза на Острова. Европейският съд ще продължи да оказва влияние върху британските съдилища за правата на европейските граждани в продължение на 8 г. след Брекзит.

 

 

 

 

Това обаче трябва да бъде допълнително подкрепено от редовен съдебен диалог и обмен между съдилищата. Британското правителство и Европейската комисия ще имат правото да се намесват в съдебни случаи за правата на гражданите в британските съдилища и в Европейския съд.

 

 

 

 

 

Това е искане на ЕС, което е удовлетворено. Системни проверки на криминалното минало на гражданите на ЕС, когато подават документи за статут, според сделката за Брекзит. Това е победа за Мей.

https://www.blitz.bg/obshtestvo/stana-yasno-kolko-shche-plashchat-grazhdanite-na-es-za-da-ostanat-na-ostrova-sled-brekzit-i-kakvi-prava-shche-imat_news563392.html

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024