Политика

СУПЕРСКАНДАЛ! Украйна приземява бойната ни авиация?! Каракачанов бесен, привиква за обяснения украинския посланик

СУПЕРСКАНДАЛ! Украйна приземява бойната ни авиация?! Каракачанов бесен, привиква за обяснения украинския посланик

 

ненчев - патрул1448032594

Жалба от страна на украинската държавна компания „Укринмаш“ стопира намеренията на българското министерство на отбраната да ремонтира и поддържа изтребителите ни Миг-29 в Русия, съобщава в. „Труд“.

 

 

 
Въпросната украинска държавна фирма е внесла жалба в българската Комисия за защита на конкуренцията срещу решение №129/06.12.2017 за поддръжка на бойните самолети, с които охраняваме небето си.

 

 

 

 

Поръчката е по Закона за обществените поръчки и е на стойност до 82 млн. лева за срок от 4 години. За изпълнител е поканен производителят – руската държавна компания „РСК-МиГ“.

 

 

 

 

 

Членовете и алинеите, по които е обявена, позволяват да се премине към процедура по пряко договаряне чрез покана.

 

 

 

 

Причината е, че дружеството произвежда и оригинални резервни части, ремонтира и удължава експлоатацията на МиГ-29 и „не е предоставяло лиценз“ на нито едно чуждестранно предприятие за ремонт и поддръжка на изтребители“, се сочи в мотивите на обявлението.

 

 

 

Юристи и дипломати са в недоумение на какво основание и в какво качество украинската фирма обжалва решението на българското министерство на отбраната, което въобще не я касае.

 

 

 

 

 

Любопитна подробност е, че първо жалбата беше качена на сайта на КЗК със статус, че ще бъде оставена без последствия. Това по принцип означава, че не е била платена нужната такса.

 

 

 

 

 

Няколко часа статусът беше променен на „иницииран процес“. Което означава, че ще се разглежда. Срокът за произнасяне е един месец.

 

 

 

 

 

Междувременно Епицентър.БГ научи, че вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов спешно е извикал украинския посланик Микола Балтаджи на разговор и го е попитал защо държавна украинска компания се опитва да пречи в една сделка, която по никакъв начин не засяга Киев.

 

 

 

 

 

 

Защото тя не е нито производител, нито има международно признати лицензи за такава дейност.

 

 

 

 

 

 

Дипломатът се е опитал да шикалкави, че властта в Киев не може да оказва влияние върху една държавна фирма, но министър Каракачанов твърдо е заявил българската позиция, че Украйна няма никакво право да се бърка в решенията на българската държава как да процедира по въпроси, свързани с нейната национална сигурност.

 

 

 

 

 

Междувременно, вчера стана ясно, че в Полша се е разбил изтребител МиГ-29. Пилотът е успял да катапултира и е настанен в болница, съобщават местни медии. Катастрофата е станала в района на военното летище край селището Минск Мазовецки.

 

 

 

 

 

Според отлично осведомени източници, двигателят на изтребителя е бил ремонтиран в Украйна. „Модернизацията“ се била случила през 2014 г.

 

 

 

 

 

Само ще припомним, че бившият военен министър Николай Ненчев беше автор на схемата двигателите на българските МиГ-29 да бъдат „ремонтирани“ в Полша…

 

 

Епицентър, Труд

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024