Политика

Цветанов изригна: Президентът да чете повече, пуска фалшиви новини! Радев и Нинова не са национално отговорни политици!

Цветанов изригна: Президентът да чете повече, пуска фалшиви новини! Радев и Нинова не са национално отговорни политици!

 

big_cvetan-cvetanov-predsrochni-parlamentarni-izbori-ne-sa-polezni-za-dyrjavata-352594

 

 

Президентът да чете повече и да пита повече, призова пред „Нова телевизия“ председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, пише „Дневник.бг“. Поводът стана изказването на държавния глава Румен Радев, че лекарственият мораториум нарушава конституционните права на гражданите.

По думите на Цветанов президентът участва във фалшиви новини, чрез които обществото се разделя на две. „Оставете президента. Той оня ден се изказа, че ще наложи вето на закон (става дума за антикорупционния закон – бел. ред.), който още не е приет. Законът още се дебатира, не знаем още членовете му“, коментира още той.

 

 

 

 

 

Цветанов определи дебата за мораториума в пленарната зала за безсмислен.

 

 

 

 

 

„Вижте колко безсмислен беше дебатът и хората останаха с фалшиви впечатления. И вие самата (към водещата – бел. ред.) не сте информирана. Може би сме допринесли за това. За здравеопазване има почти 4 милиарда лева. 300 милиона от тях отиват за онкоболните. 70 на сто от тази сума са за иновативни лекарства“, обясни той.

 

 

 

 

 

 

И допълни, че целта е да се спре източването на НЗОК. Но от ГЕРБ никога не били казвали, че няма да се лекуват онкоболни.Даде и примери от чужбина – в Германия чак след третата година при прилагането на тези иновативни лекарства те започват да се плащат от здравната каса.

 

 

 

 

 

Според Цветанов България била единствената държава, в която молекулите веднага започва да ги плаща здравната каса. В Румъния пък има 6-годишен лекарствен мораториум.

 

 

 

 

 

 

„Имаме 28 молекули, които се плащат. Спорът беше за другите 32. В шест държави 12 от тези 32 молекули се плащат. Правим възможно най-модерното здравеопазване. Разходите ежегодно се увеличават“, каза Цветанов.

 

 

 

 

 

 

По думите му мораториумът бил, за да се пресече реекспортът на лекарствата. Посочи акцията на ГДБОП и прокуратурата, която била за реекспорт на именно тези лекарства, които тежали на бюджета на държавата, но се от тях се облагодетелствали определени кръгове чрез изнасянето им от страната.

 

 

 

 

 

Управляващите искали да ограничат този теч. На уточнението дали това трябва да става с мораториум от парламента, Цветанов каза: „Момент!“ И довърши с това, че екипът в здравното министерство ще работи за намаляването на източването на здравната каса.

 

 

 

 

По темата за втория лифт в Банско Цветанов заяви: „Не е много редно по този начин да се води диалогът.“
Повод стана гневът на вицепремиера Валери Симеонов, който обяви през седмицата, че е подведен от премиера по въпроса със ски зоната в Банско.

 

 

 

 

 

Цветанов увери, че управляващата коалиция има единна позиция, че втори лифт трябва да се прави. „Но трябва да спазим законите“, допълни той. Забавянето е на решението за начина на изграждане на лифта: „Искаме да направим баланс. Да има информираност на обществото и на двете страни – жителите и зелените.“

 

 

 

 

 

Цветанов отхвърли намека, че по този начин се облагодетелства един концесионер: „Точно за това не говорим за концесия, а за управление. Трябва да изведем като приоритет развитието на туризма. Но да се фокусираме не само върху Банско, но и върху цялата страна. Това създава развитие на регионите и повече работни места.“

 

 

 

 

 

Зам.-шефът на ГЕРБ смята, че на заседанието на правителството на 28 декември ще има яснота за решението за плана за лифта.

 

 

 

 

 

За предстоящото българско европредседателство и намерението на опозицията да иска вот на недоверие на кабинета, Цветанов заяви: „И Радев, и Корнелия Нинова не ги интересува председателството. Те не са национално отговорни политици.

 

 

Не може във всички тези процеси в момента аз да запомня президента като президента-вето.

 

 

Така го наричат хората в Казанлък, където бях онзи ден“, каза Цветанов.

 

 

 

За финал прогнозира, че България ще бъде приета в Шенген през 2018 г.

 

 

Петел

https://petel.bg/TSvetanov-izrigna–Prezidentat-da-chete-poveche–Puska-falshivi-novini__242479

 

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024