Европа

Spiegel: Ентусиазмът на Източна Европа от ЕС се замени от “разочарование, страх и умора”!

Spiegel: Ентусиазмът на Източна Европа от ЕС се замени от “разочарование, страх и умора”!

шпигел171221093047-660x371

 

 

След десетилетия ентусиазъм за членство в ЕС, източноевропейците вече изпитват “разочарование, страх и умора” от Европейския съюз, пише Der Spiegel.

 

 

 

 

Поради арогантността на Запада, както и политическия “диктат” с приемането на бежанци, Източна Европа вече не очаква “нищо добро” от Брюксел и все повече се пристрастява към националистически партии и движения, допълва публикацията.

 

 

 

 

 

“Еврото не работи. ЕС е изграден върху лъжи. Вие обещахте, че стандартът на живот ще се повиши, но това не се случи “- това мнение се превърна в норма в Чешката република, и към нея се придържат всички чешки партии, които са постигнали успех в парламентарните избори, пишат журналистите от Der Spiegel Тобиас Рапп и Ян Пул.

 

 

 

 

 

Подобна е ситуацията в Полша, Унгария и други страни от Източна Европа. 25 години след падането на Желязната завеса, изтокът не очаква нищо добро от Запада. След присъединяването си към ЕС, тези нови страни са “уморени” от Европейския съюз, пишат авторите на материала.

 

 

 

 

 

Входът на източноевропейците в ЕС беше “история на успеха” в икономически, политически и социален план. Източна Европа се трансформира в Централна Европа, държавната икономика – в успешна пазарна икономика, твърдо са установени принципите на правовата държава и демокрацията. “Учудващо е, че този процес започва да се забавя и дори се връща назад,” – отбелязват авторите.

 

 

 

 

Според чешкия политик и лидер на либералите Карел Шварценберг, по-голяма част от населението на Източна Европа се противопоставя на приемането на бежанци.

 

 

 

“Беше необходимо да обсъдим с хората дали искат да оставят бежанците в своите страни. Това се възприемаше като диктат”, подчертава Шварценберг.

 

 

 

“Ние, чехите, знаем какво дължим на ЕС, но не се чувстваме у дома си. Не може винаги да се държат с нас като с ученици. Това ни напомня за съветското време, когато получавахме директиви “, добави политикът.

 

 

 

 

На свой ред, повечето поляци чувстват “заплаха от Запада”, заради “смесването на култури и раси и борбата срещу всяка форма на религия”.

 

 

“Това няма нищо общо с традиционните полски ценности”, каза полският външен министър Витолд Вашичковски. Много поляци смятат Запада за “всезнайко”, който иска да им наложи как те трябва да живеят и да мислят “.

 

 

 

 

“Насилствените промени през последните 25 години предизвикаха стрес в населението, а обещанията за живот, както на Запад, вече не са достатъчни. Затова Ярослав Качински и Виктор Орбан успяха да съживят национализма”, заяви полският политолог Питър Борас.

 

 

 

 

В цяла Европа десните популисти играят върху смесицата от “разочарование и страх” и я насочват срещу ЕС. На Изток това е допълнено от факта, че хората се чувстват като “европейци втора класа”, обобщават авторите на Der Spiegel. / Поглед.инфо

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024