Политика

Архивите говорят: През 90-те Петър Христов бил представител на СИК за Велико Търново! Ортак на мафиота Поли Пантев!

Архивите говорят: През 90-те Петър Христов бил представител на СИК за Велико Търново! Ортак на мафиота Поли Пантев!

 

 

big_138753879516864

 

Снимка: в. „Десант“, През 2009 г. лично Плевнелиев дойде във Велико Търново да среже лентата за откриването на двата блока на Петър Христов

 

 

 

 

През 2010 г. вестник „Монитор“ нарича Петър Христов „скандален бизнесмен“, определя го като свързан с бившата силова групировка СИК и кръга „Капитал. Изданието разкрива, че той вдига комплекс за секстуризъм в полите на Велико Търново.

Три години по-рано, когато обяви намерението си да изгради сателитно селище в местността Трошана край Велико Търново, Петър Христов заяви, че жилищата там няма да бъдат ориентирани само към най-богатите, а към средната класа и по-точно към групата лица между 25 и 40 години.

 

 

 

 

 

 

В действителност обаче днес ситуацията е различна. Цените на квадратен метър застроена площ в сателитното селище са по-високи от тези в идеалния център на старата столица.

 

 

 

 

 

 

 

 

В началото преди да бъде започнато строителството на сателитното селище някои търновци се обявиха против него.

 

 

 

 

 

 

 

Бивши военни тогава обясниха, че в подножието на мястото, където ще се издига сателитното селище, се намира секретно военно поделение, а до него е великотърновският клон на предприятието ТЕРЕМ.

 

 

 

 

 

 

 

„Един от най-тъмните периоди в биографията на Петър Христов е началото на 90-те години на миналия век. Тогава е бил представител на СИК в района на Търново. Смята се, че с подкрепата на разстреляния в Аруба Поли Пантев купува местното млекопреработвателно дружество „Сердика“, сега известно като „Лактима“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Целта е била през дружеството да се преперат голяма част от мръсните капитали на групировката, придобити от трафик на жени и дрога. Според запознати, цитирани от „Монитор“, Христов също се занимавал с продажба на наркотици и контролирал проституцията в Търновския регион.

 

 

 

 

 

 

Поради необходимост от чисти пари е изтеглил заеми от различни банки като за гарант по кредитите ползвал дружеството „Лактима“. Според запознати Христов дължи хиляди долари на частни лица, които също са обезпечени с предприятието. Голяма част от кредитите на бизнесмена са висящи и до днес“ пише „Монитор“ през 2010- а.

 

 

 

 

 

 

През 1994 година групировката „Дито“, зад която стои скандалният бизнесмен Петър Христов, сключва пагубен договор със „Захарни заводи“ АД. Според контракта дружеството е задължено да продава цялата си продукция само на „Дито“ на ниска цена.

 

 

 

 

 

 

В същото време Христов снабдява завода на суровини. Като доставчик обаче той определя много висока цена на доставените от него материали. Така според запознати от „Захарни заводи“ са източени милиони левове. Този монопол е нарушен години по-късно, като според източници на вестника Христов се отдръпнал от този бизнес, уплашен от гангстерската война със СИК.

 

 

 

 

 

 

 

Петър Христов е свързан и с фирми, близки до ГЕРБ, които според вестник „Десант“ източват общинската хазна, доставяйки “златна” храна за децата от забавачките във Велико Търново. За това алармираха общински съветници от БСП в старата столица през 2013 г.

 

 

 

 

 

Освен с нагласените цени, тази поръчка се прочу и с текста за доставка на тютюневи изделия за забавачките, пише “Десант” . Млечните продукти и месото в ОДЗ-тата се доставят с 30 % до 50 % по-високи цени спрямо определените от борсовия индекс САПИ, който всеки месец задава средни пазарни стойности за храни на едро.

 

 

 

 

 

„Скъпото мляко за детските градини идва от фирма “Лактима” на сивия кардинал в старата столица Петър Христов.

 

 

 

 

 

Скандалният бизнесмен, свързан с бившата силова групировка СИК, неколкократно е демонстрирал твърде близките си отношения с ГЕРБ и до скоро се тъкмеше на първите редици на официалните трибуни по националните чествания, без да му е мястото там. С което от своя страна многократно е скандализирал обществеността във Велико Търново“, пише изданието.

 

 

https://petel.bg/Ekskluzivno-v-Petel–Prez-90-te-Petar-Hristov-bil-predstavitel-na-SIK-za-Tarnovo–Ortak-na-Poli-Pantev__245520

 

 

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024