ИНЦИДЕНТИ

Вашингтон огласи „шокиращи подробности“ за инцидента над Черно море между руски изтребител и разузнавателен самолет на САЩ!

Вашингтон огласи „шокиращи подробности“ за инцидента над Черно море между руски изтребител и разузнавателен самолет на САЩ!

изстребител1517289465-1
Държавния департамент на САЩ изрази „най-високо ниво на тревога” във връзка с инцидента с участието на руски и американски самолети на 29 януари над Черно море, предадоха осведомителните агенции.
„Както потвърдиха Военноморските сили на САЩ в Европа, руският Су-27 е извършил небезопасно взаимодействие с американския EP- 3 в международното въздушно пространство .
Приближил се е на разстояние до 5 фута (малко повече от 1,5 метр) и е пресякъл пътя на ЕР-3 точно пред носа му”, се казва в декларация на Държавния департамент на САЩ, публикувана на сайта на ведомството.
В документа Русия е обвинена в грубо нарушаване на международното право и конкретно споразумението от 1972 г. за предотвратяване на инциденти в открито море.
„Американският самолет е действал съгласно нормите на международното право, а руската страна грубо е нарушила съществуващите споразумения и международни норми, в дадения случай, споразумението за предотвратяване на инциденти на и над открита вода от 1972 года (INCSEA)”, изтъкна говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.
„Ние призоваваме Русия да прекрати тези небезопасни действия, които повишават риска от грешка, създават опасност от сблъсък във въздуха за екипажите”, се казва в декларацията.
По-рано, както вече бе информирано, руското министерство на отбраната опроверга съобщенията на американски медии, сред които и CNN, за опасния инцидент в небето над Черно море.
„Су-27 прихвана близо до границата на Русия самолет за радиоелектронно разузнаване ЕР-3Е „Aries II“ на ВМС на САЩ.
Преди това дежурните средства за контрол на въздушното пространство откриха неопозната цел над неутралните води на Черно море, която се движеше в посока на руската територия.
Су-27 се приближи до самолета на безопасно разстояние, идентифицира го и го съпровождаше, като не допускаше той да наруши руските граници“, се казва в съобщението на министерството на отбраната на Русия, цитирано от осведомителните агенции.
След като разузнавателният самолет на ВМС на САЩ е променил курса на полета си и е започнал да се отдалечава от руската територия, Су-27 се е върнал на летището, уточняват от МО на Русия.

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024