Политика

Журналист се закани да изправи Лиляна Павлова пред съда в Брюксел за клевета!

Журналист се закани да изправи Лиляна Павлова пред съда в Брюксел за клевета!

gotev-bgnes
В деня на откриването на председателството на България на Съвета на ЕС министърката за европредседателството Лиляна Павлова бе предупредена от базирания в Брюксел журналист Георги Готев, че се консултира с адвокати да я съди в белгийски съд за клевета, съобщава „Сега”.
Той се възмути, че пред група чуждестранни журналисти в София тя е определила неговия сайт като разпространител на „фалшиви новини“ и „слово на омразата“.

„След консултация с юристи мога да изправя Павлова пред белгийски съд (не пред български) за клевета. Аз съм също белгийски гражданин (както и български – бел. ред), моят сайт оперира от Белгия и смятам нейните твърдения за увреждащи моята работа“, каза Готев, който от години пише и за популярния сайт с новини от Брюксел Euractiv.

 

 

 

 

 

 

Тази сутрин министърът по европредседателството Лиляна Павлова се срещна с 56 чуждестранни репортери. На въпрос на финландския журналист Пека Миканен за сайта на Готев, тя отговорила, че дори не ѝ се говори за това, защото медията разпространява фалшиви новини, използва език на омразата, а авторът му „работи срещу страната си“.

 

 

 

 

 

Въпросът на репортера засягал темата с незавидната позиция на България в международните класации за свободата на словото.

 

 

 

 

 

Като инициатор на сайта мога да кажа, че основният ми мотив да го създам бе лошата ситуация със свободата на словото, посочва в свое писмо журналистът Георги Готев.

 

 

 

 

Той коментира, че не работи срещу държавата си, а предоставя услуга в неин интерес, пишейки свободно и независимо за председателството. „Смятам това за мой дълг като журналист и гражданин“, казва Готев.

 

 

 

 

 

Той цитира и дословно изказването на Павлова:

Не искам дори да споменавам този уебсайт, тъй като не одобрявам подобни инициативи, когато някой в действителност работи срещу страната си. Това не е официалният сайт на Българското председателство.

 

 

 

 

Този сайт, макар да дублира името на Българското председателство, не е официалният сайт и не би трябвало да се има предвид за официалните позиции на председателството по никоя тема.

 

 

Ние си имаме официален сайт, представящ българските позиции или заключенията на председателството. Не мисля, че има нужда да говорим за него или да го рекламираме, защото ние разчитаме на Вас и на това, че свободата на словото не означава да позволяваме реч на омразата или фалшиви новини.“

Фрогнюз, Офнюз
https://offnews.bg/medii/zhurnalist-se-zakani-da-izpravi-liliana-pavlova-pred-sada-v-belgia-672716.html

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024