Европа

Ройтерс: Меркел обмисля да подкрепи Макрон в Давос за „епичен сблъсък“ с Тръмп!

Ройтерс: Меркел обмисля да подкрепи Макрон в Давос за „епичен сблъсък“ с Тръмп!

 

768x432 (1)

 

 

Германският канцлер Ангела Меркел обмисля да се присъедини към френския президент Еманюел Макрон на Световния икономически форум в Давос през следващата седмица, което би могло да се превърне в епичен сблъсък с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава „Ройтерс“.

 

 

 

 

 

Меркел, която се опитва да състави правителство след изборите в Германия през септември, се очакваше да пропусне годишната среща на лидери, изпълнителни директори, банкери и знаменитости в швейцарските Алпи за трета поредна година.

 

 

 

 

 

Меркел обеща "ново начало" за Европа след сформиране на правителство

 

Меркел обеща „ново начало“ за Европа след сформиране на правителство

Оптимист е, че ще има коалиционно правителство

 

 

 

 

След като сключиха предварително споразумение за коалиция с левоцентристката социалдемократическа партия (СДП), германските власти заявиха, че Меркел може в крайна сметка да отиде в Давос, вероятно за конфронтация с Тръмп, който се очаква да говори в последния ден форума.

 

 

 

 

Едно появяване би означавало завръщането на Меркел на световната сцена след месеци на политическо безпокойство. 

 

 

 

 

Подобна стъпка ще позволи на нея и Макрон, който трябва да се изкаже на форума на 24 януари, два дни преди Тръмп, да потвърдят ангажимента си за реформиране Европейския съюз след решението на Великобритания да напусне и да защитава либерално-демократичните ценности срещу политиката „Америка на първо място“ на Тръмп.

 

 

 

 

Тръмп смята да присъства на икономическия форум в Давос

Германски официални представители коментират, че все пак не е взето окончателно решение и че Меркел може да изчака изхода на конгрес на ЕПД в Бон следващата неделя, когато партията официално ще реши дали да влезе в коалиционните разговори с консерваторите.

 

 

 

 

 

Тазгодишният форум ще бъде открит от индийския премиер Нарендра Моди на 23 януари. В събота около 500 демонстранти протестираха в швейцарската столица Берн, срещу плановете на Тръмп да присъства на форума.

 

 

 

 

 

„Има много малко неща в света, които обединяват страните толкова, колкото антипатията им към Тръмп и това, което той прави. В Съединените щати той може и да има 40 процента, които одобряват това, което прави, в Давос този процент е  по-близо до 5″, коментира Ян Бремер, председател на консултантската група по политически рискове Евразия Груп и редовен участник в Давос.

 

 

 

 

 

Посещението на Тръмп в Давос ще бъде първото на президент на САЩ след Бил Клинтън през 2000 г. Той ще бъде придружен от голяма делегация, в която се очаква да включва зет му Джаред Къшнер, министърът на финансите Стив Мнучин и държавният секретар Рекс Тилърсън.

 

 

Нюз БГ

 

https://news.bg/int-politics/merkel-obmislya-da-podkrepi-makron-v-davos-za-sblasak-s-tramp.html

 

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024