Политика

Румен Радев: Няма воля за борба с корупцията!

Румен Радев: Няма воля за борба с корупцията!

радев768x432

 

 

Отхвърлянето на ветото върху Антикорупционния закон от Правна комисия показва, че няма воля за борба с корупцията.

 

 

 

 

 

 

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с отхвърлянето на наложеното ветото върху Антикорупционния закон от страна на Комисията по правни въпроси.

 

 

 

 

 

 

 

„Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около Антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че няма политическа воля за реална и всеобхватна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите“, коментира държавният глава.

 

 

 

 

 

 

 

На въпрос дали ще сезира Конституционния съд за антикорупционното законодателство, Радев подчерта, че приетият закон няма да доведе до реални промени, каквито хората очакват.

 

 

 

 

 

 

 

По-рано днес, на първото заседание на Комисията по правни въпроси депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Законa за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с гласа 10 „за”, 7 гласа „против” и нито един „въздържал се”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди заседанието Филип Попов от „БСП за България“ поиска да разбере кое налага извънредното свикване на заседание на комисията, преди да е приключила ваканцията на депутатите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Председателят на комисията Данаил Кирилов обясни, че президентът е върнал текстовете по време на ваканцията и така те по-бързо ще влязат за обсъждане в зала.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Професор Емилия Друмева от президентския екип обясни, че мотивите за връщането на закона са чисто юридически и в тях няма нищо политическо. Сравнявахме чужди практики и международни договори,съпоставяхме и с Конституцията, каза тя и допълни, че всичко това било направено добронамерено.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В края на миналата година парламентът прие окончателно антикорупционния закон, а президентът Румен Радев наложи вето в първия работен ден на 2018-а. Още преди да бъде приет, президентът и управляващите имаха съществените спорове по новия антикорупционен закон.

 

 

 

 

 

 

В крайна сметка в пленарната зала беше прието новият орган да бъде избиран от парламента. Той трябва да обедини Комисията за отнемане на имуществото, комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекция в ДАНС, и има правомощия да иска подслушване.

 

 

 

 

 

 

 

В мотивите за ветото Румен Радев се посочва, че корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. „Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото“, се казва още в позицията на държавния глава.

 

 

 

 

 

 

 

 

Радев смята, че на практика цялото ръководство на новия орган ще се избира от мнозинството в парламента и се създава опасност депутатите да се месят в работата му.

 

 

 

 

 

 

В мотивите за връщане се посочва още същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които България е страна.

Източник: Епицентър.бг

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024