Политика

Скандално! Цачева обещала до края на февруари да ратифицираме Истанбулската конвенция – после кажете, че парламентът не е придатък!

Скандално! Цачева обещала до края на февруари да ратифицираме Истанбулската конвенция – после кажете, че парламентът не е придатък!

 

cecka1

 

До края на февруари България ще ратифицира Истанбулската конвенция, такова обещание дала правосъдната министърка Цецка Цачева  по време на срещата си с еврокомисаря  Вера Юрова, пише Епицентъър.бг.

 

 

 

Юрова отговаря за правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете. Тя бе у нас във връзка с колегиума на еврокомисари и министрите на правосъдие и вътрешен ред на тема: „Външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие“.

 

 

 

 

 

 

По време на неформалното обсъждане на Истанбулската конвенция Вера Юрова изразила притеснение, че документът явно създава проблем в България и че вероятно няма да бъде ратифициран скоро.

 

 

 

 

 

Министър Цачева реагирала тутакси като заявила, че Конвенцията ще бъде ратифицирана до края на февруари и че комисар Юрова не трябва да има притеснение, тъй като такова било нареждането на премиера.

 

 

 

 

 

 

Това обяснява защо след заседанието на министрите Цецка Цачева заяви: Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция“, което доведе до объркване в коментаритте – искрени ли са ГЕРБ като обявиха, че оттеглят Истанбулската конвенция до края на европредседателството, за да се проведе информиран дебат в обществото.

Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на конвенцията. Стана ясно, че е необходимо още време онези, които имат съмнения да прочетат, да се запознаят с документите. В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, в която отново ще дебатираме защитата на жертвите от престъпления и отново защитата на жените“, каза Цачева в петък.

Вечерта пред „Панорама“ финансовият министър Владислав Горанов се отметна от изразената си на 3 януари позиция „против“ Конвенцията и заяви, че ако не я ратифицираме, ще „останем от другата страна на Босфора“.

Натискът върху правителството на Борисов е ужасен, разказват не само от екипа на Цачева. Българските държавници обаче вместо да обяснят на Брюксел каква е истинската ситуация с общественото настроение у нас във връзка с налагането на Конвенцията, обещават, че въпреки недоволството ще я прокарат в парламента.

Към този момент Конвенцията е минала само в две от петте комисии, където трябва да бъде разгледана. Освен това от Съвета на Европа обявиха, че преводът й на български е неточен и затова се прави нов. Тогава изниква въпросът – доколко легитимен е документът, който е внесен в парламента и който се обсъжда в парламентарните комисии.

В парламента още не са внесени и промените в българските закони, които Конвенцията налага и което е трябвало да стане още през 2016 година, когато министър Захариева я е подписала от името на правителството „Борисов-2“.

Епицентър

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024