Политика

Съдът реши: Оставането на Делян Добрев в парламента е в нарушение на Конституцията! ГЕРБ на инат: Остава!

Съдът реши: Оставането на Делян Добрев в парламента е в нарушение на Конституцията! ГЕРБ на инат: Остава!

делян-добрев

 

Със 7 на 4 гласа Конституционният съд обяви за  противоконституционно решението на Народното събрание, с което не беше приета оставката на Делян Добрев от ГЕРБ като депутат, съобщи lex.bg.

 

Делян Добрев остава депутат. Това е становището на парламентарната група на ГЕРБ след днешното решение на Конституционния съд.

 

„За нас няма казус „Делян Добрев“, заявиха пред Епицентър.бг от парламентарната група на управляващата партия“.

Всеки момент пресцентърът на ГЕРБ ще разпространи позицията си.

 

 

 

 
Решението на съда, което престои да бъде публикувано на сайта му по-късно днес, стъпва на вече дадено тълкуване за мандатите на народните представилите по конституционни дело №17 от 2013 г.

 

 

 

 
Днес КС е посочил, че след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание и той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция.

 

 

 

 

 

Конституционните съдии не са обсъждали факта, че наскоро Делян Добрев сам оттегли подадената си и неприета от парламента оставка, като посочват, че това са правоотношения между него и органа. В решението си, което действа занапред, те изрично са посочили, че то не засяга статута на Добрев като народен представител.

 

 

 

 

 

Зa” peшeниeтo, пpeдлoжeнo oт cъдия дoĸлaдчиĸa Koнcтaнтин Πeнчeв ca глacyвaли Бopиc Beлчeв, Cтeфĸa Cтoeвa, Mapиaнa Kapaгьoзoвa, Pyмeн Heнĸoв, Гeopги Aнгeлoв и Taня Paйĸoвcĸa.

 

 

 

 

Πpoтив ca били – Keти Mapкoвa, Aнacтac Aнacтacoв, Гpoздaн Илиeв и Филип Димитpoв. Oт зaceдaниeтo e oтcъcтвaлa Цaнкa Цaнкoвa.

 

 

 

 

Cpeд мнoжecтвoтo apгyмeнти cъдът изтъĸвa и нapyшeниeтo нa Koнcтитyциятa и зaĸoнитe, извъpшeни oт Hapoднoтo cъбpaниe, чиитo пpeдceдaтeл, тoгaвa Димитъp Глaвчeв, нe oбнapoдвa aктa, c ĸoйтo пapлaмeнтът oткaзa дa ocвoбoди Дeлян Дoбpeв, въпpeки дoбpoвoлнo пoдaдeнaтa ocтaвкa.

 

 

 

 

Делян Добрев е избран от 29-и Хасковски избирателен район. Скандалът около него се разрази след изнесена информация от народния представител от БСП Елена Йончева, че негови роднини са назначени на позиции в хасковската община. В началото на октомври 2017 година той подаде оставка като народен представител, но тя бе отхвърлена от мнозинството на 4 октомври.

Делото в Конституционният съд бе образувано по жалба на БСП от 14 октомври.

 

 

 

 

Юридическият казус се заплете още повече, след като стана ясно, че на 22 декември Делян Добрев е оттеглил оставката си като народен представител.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024