САЩ

Stratfor: САЩ готвят за Путин удари по четири направления!

Stratfor: САЩ готвят за Путин удари по четири направления!

cia4.jpg-316-208-

 

 

САЩ определиха четири сфери за въвеждане на по-нататъшни санкции по отношение на Русия, при това най-опасната за президента на РФ Владимир Путин може да засяга ограничителните мерки срещу руските олигарси. За това се говори в материала на частната американска разузнавателно-аналитична компания Stratfor, съобщава „Апостроф“.

 

 

 

 

Санкции в действие

 

 

 

 

 

От времето на съветския период Щатите са прилагали спрямо Русия многобройни санкции. Към сегашния момент основни са санкциите, въведени от САЩ заради действията на Русия по отношение на Украйна (подобни мерки са въведени също от Евросъюза, Канада, Австралия и Япония) – за участието в конфликта в Донбас, катастрофата на пътническия самолет МН17 и анексията на Крим. Тези мерки включват:

 

 

 

 

 

  • Ограничения по издаване на евробондове за шест най-големи банки в Русия, четири нефтени компании и четири предприятия от отбранителната промишленост;

 

 

 

 

  • Санкции по отношение на руската енергетика, забраняващи на компании от САЩ да предоставят и изнасят стоки и технологии за дълбоководен добив на нефт и газ;

 

 

 

 

  • Забрана за доставка на стоки с двойно предназначение.

 

 

 

 

  • Санкции (ограничаване на пътуванията и замразяване на активите) против стотици руски юридически и физически лица.

 

 

 

Но последствията от тези санкции за Русия са достатъчно дискусионен въпрос, тъй като ниските цени на нефта доведоха до това, че през същата година, когато срещу страната бяха въведени санкции, икономиката на Русия изпадна в рецесия. В резултат РФ изолира по-голямата част от икономиката си. Западният внос беше компенсиран за сметка на вътрешните възможности и новите търговски връзки в Азиатско – Тихоокеанския регион и в Близкия Изток.

 

 

 

 

Санкциите прекъснаха някои ключови енергийни проекти, такива като нефтената сделка с ExxonMobil и те ще окажат дългосрочно влияние върху добива на нефт в Русия. Но за голямо огорчение на Вашингтон, Москва в по-голямата им част издържа на санкциите.

 

 

 

 

 

През август американският президент Доналд Тръмп подписа закон, включващ положения за разширяване на санкциите по отношение на РФ в близките години. От февруари Министерството на финансите на САЩ ще представи подробна информация за възможните нови санкции, които ще бъдат свързани главно с разследването на намесата на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 година.

 

 

 

Държавният дълг на Русия

 

 

 

 

В своя февруарски отчет Министерството на финансите ще разкаже подробно за влиянието върху Русия и върху световния пазар на възможните санкции срещу гражданите на САЩ, които купуват новия държавен дълг на Русия. Сегашните санкции не позволяват на някои руски компании (такива като „Сбербанк“ и нефтения гигант „Роснефт“) да издават облигации за западните инвеститори, но не пречат да се издават дългови задължения от страна на правителството на Русия.

 

 

 

 

 

Така Кремъл поема върху себе си суверенния дълг и го предава на компаниите, които се намират под санкции. През 2017 година чуждите инвестиции в държавния дълг на Русия нараснаха от 5 до 30% от общия обем на издадените облигации (всичко за 25 млрд. долара) Сред западните финансови компании руските държавни облигации се считаха за едни от най-добрите на развиващите се пазари за миналата година. / Поглед.инфо

Всеки път, когато срещнете анализ или коментар на Джордж Фридман (“STRATFOR“ – частното ЦРУ), се сещайте за ТОВА видео!

 

 

Бултаймс

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024