Политика

Властта се оказа в небрано лозе от скандалната сделка на ЧЕЗ, с която компанията продава бизнеса си у нас на Гинка Върбакова от Пазарджик!

Властта се оказа в небрано лозе от скандалната сделка на ЧЕЗ, с която компанията продава бизнеса си у нас на Гинка Върбакова от Пазарджик!

 

 

768x432

 

 

 

Властта се оказа изненадата и в небрано лозе от сделката за ЧЕЗ. Нямахме никаква информация, това коментира пред медиите председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев. Заради важността на тази сделка най-вероятно и ДАНС ще я провери дали има нещо сиво в нея, смята герберът.

 

 

 

 

 

Вчера ресорната комисия изслуша министър Теменужка Петкова, а социалистите я питаха именно за сделката. Тя също каза, че няма данни по темата. За Добрев новината, че фирмата Инерком купува ЧЕЗ била като фалшива новина. Той бил притеснен от публикациите, че фирмата е с 90 000 лева активи и е на загуба от 19 000 лева за миналата година.

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

ЧЕЗ одобри купувача на активите ѝ в България

Стойността на сделката е около 320 милиона евро

Изведнъж тази фирма купува за 300 милиона евро бизнеса на ЧЕЗ, оборот от 2 милиарда лева, половината абонати приблизително в България, 1/3 от мрежата, опасявам се до колко този нов купувач, ако се стигне до прехвърляне активите на ЧЕЗ на тази фирма, ще има капацитет да управлява бизнеса, аргументира се Делян Добрев.

 

 

 

 

 

 

 

Той се надява КЗК и КЕВР да направят подробна проверка на сделката. ЕРП-тата са последното звено в енергийната система, подчерта герберът. Добрев не знае дали има нещо вярно в информацията за семейни и роднински връзки между министър Петкова и фирмата купувач на ЧЕЗ.  Добрев е притеснен, че купувачът имал и фотоволтаици.

Държавата няма да купува ЧЕЗ

Държавата няма да купува ЧЕЗ

Процедурата по продажба на ЧЕЗ се реализира по законодателството на Чехия, обясни Теменужка Петкова

 

 

 

 

 

 

Вицепремиерът Валери Симеонов на свой ред също бил изненадан от сделката. Не знаел каква е фирмата и не я е чувал.

 

 

 

 

 

Според него няма основание държавата да се меси в сделката между двама крупни субекта. Не може държавата да се меси в такива частни сделки, категоричен е той.

 

 

 

 

 

По-важен бил въпросът защо държавата няма дял в дружествата и не може да влияе на такива сделки, посочи Симеонов.

Вчера стана ясно, че чешкото представителство на енергийната компания ЧЕЗ е взело решение да продаде активите си в България на фотоволтаичната компанията „Инерком груп”. Информацията съобщава агенция „Ройтерс“, позовавайки се на съобщение на ЧЕЗ – Чехия.

В сделката са включени седемте компании на групата в страната ни.

Според източници от ЧЕЗ подписването на договора се очаква да стане до дни.

От чешката енергийна компания уточняват, че арбитражното дело, което тя води срещу България, няма да бъде засегнато от продажбата.

„Инерком груп“ е семейна компания, собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. И двете фирми са регистрирани на „Околовръстен път“ № 3 в София, близо до Требич. В съвета на директорите са Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. По-рано за кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани – Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова.

Според публична информация „Интерком Груп“ ЕООД притежава три фотоволтаични парка. Тя се занимава, наред с други неща, с реконструкцията на сглобяеми къщи и завършва със загуби през 2016 г. Компанията не е известна в енергийните среди в България, няма и официален сайт.

Според информация на вестник „Капитал“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова е кума на Гинка Върбакова.

Активите на „Инерком груп“ са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева. Как и с какви пари едно толкова малко предприятие ще купи бизнеса на ЧЕЗ у нас изобщо не е ясно. Неофициално се знае, че чехите са готови да продадат бизнеса си у нас за не по-малко от 320 милиона евро.

 

 

Епицентър, Нюз БГ

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024