Политика

ГЕРБ, патриоти и Воля свалиха Валери Жаблянов от зам.-председателския пост в парламента! БСП няма да предлага друг за мястото!

ГЕРБ, патриоти и Воля свалиха Валери Жаблянов от зам.-председателския пост в парламента! БСП няма да предлага друг за мястото!

 

жаблянов894062

 

 

Очаквано ГЕРБ, патриоти и Воля свалиха Валери Жаблянов от зам.председателския пост в парламента.

 

 

 

 

 

Електронното табло показа, че това е станало със 110 гласа „за“ и 71 „против“.

 

 

 

 

Новото мнозинство в състав ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля на Марешки свалиха от парламентарната трибуна Валери Жаблянов, предаде Канал 3

 

 

 

 

 

 

За оставката на зам.-председателя на парламента от БСП гласуваха 110 народни представители, а срещу нея се обявиха 71 депутати от БСП.

 

 

 

 

ДПС не участваха в гласуването и не присъстваха в пленарната зала с обяснението, че няма такива юридически и политически аргументи, макар и да споделят моралните мотиви в защита на репресираните от комунистическия режим.

 

 

 

 

БСП няма да предлага друг социалист за поста на Жаблянов, каза преди гласуването Корнелия Нинова. Тя предупреди управляващите, че с оставката отиват на Конституционен съд, както и в Европейския съд по правата на човека.

 

 

 

 

 

 

 

 

По-рано БСП напусна залата след убийствена реч на лидера на БСП Корнелия Нинова срещу ГЕРБ и „Цветановщината“ и в защита на демокрацията.

 

Това стана по време на дебатите за оставката на Валери Жаблянов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съжалявам, че днес ставате свидетели на това, обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС към българските граждани. Българската политическа класа е незряла да оцени историята си и да отговори на реалните ви проблеми. Съжалявам. че управляващите дадоха този тон и ви причиниха днес това, заяви Корнелия Нинова.

 

 

 

 

 

Тя заяви, че правилникът на Народното събрание  изчерпателно е определил при какви случаи може да бъде прекратен мандата на зам.председателя на  парламента и ги изброи.

 

 

 

 

 

 

Искането за предсрочно прекратяване на мандата на Жаблянов е незаконно, посочи тя. Тя се спря на мотивите един по един.

 

 

 

 

 

 

 

Нинова обвини управляващите в двойни стандарти. Бягате от реалните проблеми зад този разговор за миналото, посочи тя.

 

 

 

 

 

 

Това е елементарно отмъщение за оставката на Главчев, допълни лидерът на БСП. Това е моделът Цветановщина, посочи Корнелия Нинова, и допълни, че заради този модел сме осъждани 7 пъти в Страсбург.

 

 

 

 

 

 

 

Ако днес гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате на Конституционен съд, ще сезираме и европейските институции, заяви лидерът на БСП.

 

 

 

 

 

 

 

 

Така, по думите й, цяла Европа щяла да види, че зад заглавието Граждани за европейско развитие на България стои диктатура.

 

 

 

 

 

 

Това е отмъщение за свалянето на Димитър Главчев, констатира още Корнелия Нинова по адрес на твърдението, че именно предишният председател на Народното събрание е бил инициаторът на подписката за оставката на Жаблянов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Нинова обвини ГЕРБ в двойни стандарти и даде за пример двустранния договор за Македония, срещу който бил Жаблянов и се ползва като един от аргументите за оставката му, докато оставка не се иска на депутата от мнозинството Георги Марков, който открито се противопостави на Истанбулската конвенция. Това също е международен договор, припомни соцлидерката.

 

 

 

 

 

 

 

След изказването на Корнелия Нинова, БСП напуснаха залата и заявиха, че ще се върнат само за гласуването на оставката на Валери Жаблянов.

 

 

 

 

 

 

Очаквайте подробности

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024