Важно

Ексклузивно! Прокуратурата започна разследване на строежа на оградата с Турция, но отказва да обяви какво точно е престъплението!

Ексклузивно! Прокуратурата започна разследване на строежа на оградата с Турция, но отказва да обяви какво точно е престъплението!

 

768x432

 

 

Прокуратурата разследва строежа на оградата на българо-турската граница, съобщава БТВ.

Антикорупционният отдел на Специализираната прокуратура вече е образувал досъдебно производство от общ характер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В края на март изтича срокът, в който вещите лица трябва да представят резултатите от техническата експертиза, която ще докаже качеството и количеството на вложените в оградата материали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Засега разследващите отказват да уточнят какво точно е престъплението заради съображения за сигурност.

Прокуратурата не разследва организирана престъпна група, а случай на корупция по високите етажи на властта, твърди БТВ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Досега са разпитани около 30 души.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сигнал за строежа на оградата беше подаден още в началото на декември миналата година. Още тогава главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е възложена проверка на Спецпрокуратура, но до този момент не бе ясно дали тя е в ход и докъде е стигнала.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По-рано днес от прокуратурата излязоха с изявление по повод отправени запитвания и изявления в Народното събрание от страна на депутати от БСП за оглавяваната от Сотир Цацаров институция по повод доклада на ДАНС относно изграждането оградата по българо-турската граница.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От прокуратурата са категорични, че докладът на ДАНС представлявал част от доказателствените материали и не може да бъде предоставен на депутатите.

Посочено е също, че разгласяването на материалите от наказателното производство към настоящия момент сериозно би затруднило разследването и разкриването на обективната истина.

 

 

 

 

 

 

 

 

По казуса от прокуратурата уточняват, че на 10 март 2017 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев, съдържащ твърдения за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането на оградата. В сигнала се посочвало, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на „Патриотичния фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“, както и че цените по договорите са многократно завишени.

 

 

 

 

БСП атакува наред - съди Цветанов, критикува Борисов, пита Цацаров

БСП атакува наред – съди Цветанов, критикува Борисов, пита Цацаров

Корнелия Нинова застана зад Валери Жаблянов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С постановление от 28 март 2017 г. прокурор е възложил на АДФИ извършване на финансова инспекция за дейностите по граничната ограда.

За проверка на твърденията за корупция на лица, заемащи висши държавни длъжности, на 24 март 2017 г. прокуратурата е възложила на ДАНС извършване на проверка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 9 юни 2017 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Парламентарната група на БСП за нередности при изграждането на оградата.

В периода 10 август – 19 декември 2017 г. прокурор от Специализираната прокуратура е извършил допълнителна проверка, като са снети обяснения от множество лица.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 19 декември 2017 г. Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер.

По делото е назначена инженерно-техническа експертиза, чието заключение се очаква.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 9 февруари тази година до главния прокурор е постъпило искане от народните представители Елена Йончева и Крум Зарков за предоставяне на информация във връзка с подадения от Парламентарната група на БСП и конкретно съдържащо искане за предоставяне на доклада на ДАНС с резултатите от извършената проверка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес наблюдаващият прокурор е изпратил отговор до народните представители, като е посочил, че докладът на ДАНС представлява част от доказателствените материали и не може да им бъде предоставен. Посочено е също, че разгласяването на материалите от наказателното производство към настоящия момент сериозно би затруднило разследването и разкриването на обективната истина.

 

Канал 3, Епицентър

 

http://kanal3.bg/news/bulgaria/70709-Prokuraturata-razsledva-stroedza-na-ogradata-s-Turciya

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022