СВЯТ

Извънредно! Започна ли нова война? ПВО на Сирия свали няколко изтребителя на Израел, напрежението между Ерусалим и Техеран също ескалира!

Извънредно! Започна ли нова война? ПВО на Сирия свали няколко изтребителя на Израел, напрежението между Ерусалим и Техеран също ескалира!

1518244890-verg

 

 

ПВО на Сирия свали няколко самолета на ВВС на Израел в отговор на атаката по военни обекти на сирийската армия в централната част на Сирия. Това съобщава сирийската информационна агенция САНА, позовавайки се на военен източник.

 

 

 

 

 

 

„Рано сутринта вражески самолети на Израел отново извършиха агресия, атакувайки военна база в централната част на страната. Нашите системи за ПВО откриха огън и свалиха няколко самолети“, каза източникът.

 

 

 

 

 

 

 

 

По данни на източника, системите за ПВО на Сирия са изстреляли няколко зенитни ракети.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По-рано имаше ескалация на напрежението между Израел и Иран, след като ирански дрон наруши въздушното пространство на еврейската държава и последвал израелски ответен авиоудар по цели на сирийска територия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Първоначално израелските ВВС са били вдигнати по тревога заради навлизането на ирански дрон през Сирия. Машината е била прехваната от щурмови вертолет, който в последствие я е унищожил, става ясно от информация на израелската телевизия „Ай 24 Нюз”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В отговор е била организирана операция срещу обект в Сирия, за който в Тел Авив смятат, че се използва от Иран за контрол над разузнавателните безпилотни апарати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Джонатан Конрикус от израелското военно ведомство атаката е била съпроводена с „мощен сирийски зенитен огън”, в резултат на който двуместен изтребител F-16 е бил поразен, но се е разбил на собствена територия.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пилотите са успели да катапултират и са в безопасност. Откарани са в болница в стабилно състояние.

 

 

 

 

 

 

 

 

Изстреляните зенитни ракети са активирали сирените за въздушно нападение в няколко израелски населени пункта близо до границата.

 

 

 

 

 

 

По-късно израелски и сирийски източници съобщиха за нови авиоудари в района на столицата Дамаск. Това е един от редките случаи, в които Израел признава участието си в авиоудари на сирийска територия. Повечето от по-ранните атаки бяха насочени срещу членове на групировката „Хизбула”, която активно сътрудничи на режима на Башар ал-Асад.

 

 

 

 

 

 

Превод и редакция: БЛИЦ

 

https://kakata.info/

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024