СВЯТ

Как светът и България оценяват намесата на Русия в Сирия и потенциално в американските избори – проучване на „Галъп Интърнешънъл“! ГРАФИКИ

Как светът и България оценяват намесата на Русия в Сирия и потенциално в американските избори – проучване на „Галъп Интърнешънъл“! ГРАФИКИ

 

epa06382940 Russian President Vladimir Putin (C), Russian Defence Minister Sergei Shoigu (R) and Syrian President Bashar al-Assad (L) visit the Hmeimim (also Khmeimim) Air Base, south-east of the city of Latakia in Syria, 11 December 2017. Media reports state Russian President Vladimir Putin made an unannounced visit to Syria where he met with Syrian Presidents Bashar al-Assad and ordered a withdrawal of Russian troops from Syria. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K MANDATORY CREDIT

 

 

Четирима от десетима души в глобален мащаб оценяват руската намеса в конфликта в Сирия като „позитивна„. Малко по-малко (по-малко от една трета от интервюираните) виждат руската роля като „негативна„. До това заключение е достигнало ново социологическо прочуване на „Галъп интернешънъл“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Другият много дискутиран въпрос – потенциалната руска намеса в последните президентски избори в САЩ и повлияването на резултатите от тях, разделя мненията по света на три: 37% от запитаните по света смятат, че е възможно Русия да е повлияла на резултатите от изборите, 33% споделят обратното мнение и останалите 30% нямат конкретно мнение по въпроса.

 

 

 

 

 

Снимка 341917

Източник: Галъп интернешънъл

 

 

 

 

 

Въпросът за ролята на Русия в сирийския конфликт разделя мненията и на Стария континент – „негативно“ доминира сред страните от Западна Европа, а на обратното мнение са страните от Източна Европа и европейските страни, които не са членки на Европейския съюз.

 

 

 

 

 

В България намесата на Русия в Сирия се приема положително от около 37%, а негативно – сред 19%, но като цяло обществото ни прагматично не желае да дава крайни оценки или да изрази мнение по въпроса – затова 44% остават в „междинната“ позиция между двете опции. Все пак се набива на очи, че позитивните оценки са двойно по-високи от негативните.

 

 

 

Снимка 341920

 

 

 

 

Недоволни от руските действия са САЩ и Латинска Америка, докато Близкият Изток, Източна и Западна Азия, Индия и самата Русия споделят мнението, че руските действия в Сирия имат положителен ефект.

 

 

 

 

 

 

Най-голям дял на споделящите мнението, че Русия е изиграла определена роля в президентските избори в САЩ, е отчетен в западноевропейските страни и САЩ. Опонентите на тази теория са респондентите от Латинска Америка, Азия, Източна Европа и Близкия Изток.

 

 

 

 

 

 

 

Снимка 341921

Източник: Галъп интернешънъл

 

 

 

 

 

 

У нас мненията са типични за източноевропейци: съгласни с наличието на руска намеса в американските избори за президент са 16%, на обратното мнение са 37%, но и тук българското общество не иска да стига до крайности и 47% от респондентите не изразят своето мнение по темата.

 

 

 

 

 

 

„Русия изигра критична роля при намесата си в сирийски конфликт и това раздели общественото мнение.

 

 

 

 

 

 

Мнозинството подкрепя тяхната роля при победата над ДАЕШ („Ислямска държава“) в Северна Сирия, но очевидно останалите респонденти не одобряват руската подкрепа към Башар ал Асад или по-вероятно не одобряват никаква външна намеса при въздушните удари“, коментира Джони Хийлд, който е вицепрезидент на „Галъп интернешънъл“.

 

 

 

 

 

Снимка 341923
Нюз БГ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024