Политика

Комисията за защита от дискриминация: Левски нарушавал обществения ред, Вазов не е бил прав…

Комисията за защита от дискриминация: Левски нарушавал обществения ред, Вазов не е бил прав…

 

 

 

Obesvaneto-na-Vasil-Levski

 

 

Комисията по защита на дискриминацията отново вдигна обществеността на крака – този път с анализите си в учебните съдържания за Васил Левски и Иван Вазов.

 

 

 

 

 

 

 

12-те експерти сътворили гениалната мисъл, че на учениците трябва да бъде добре обяснено в уроците по история, че Апостола е един обикновен нарушител на територията на империята, а при залавянето на Васил Левски османската полиция просто си изпълнявала задълженията. В анализа е посочено как да бъде заменена думата “турчин” с друга – “османлия”. Как да редактираме фразата – „да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище”, питат риторично от издателство „Просвета” експертите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен образа на турчина, който коли и беси, на мушката на комисията са попаднали и още няколко смятани за дискриминационни стереотипа – особено сексизма и клишето „мома за женене”, срещащо се що-годе в творчеството на всеки от следосвобожденските автори.

В доклада на Комисията влизат още редица примери за „дискриминация” – както от творчеството на Ботев, така и на Вазов, на Алеко Константинов. Вазов е обявен като труден за редактиране, а при цитат от „Една българка” експертите коментират: „Турците са представени като убийци. Цитатът, оставен без необходимия коментар, води пряко към създаване на крайни стереотипи.”

 

 

 

 

 

 

 

 

От докладите на комисията се разбира, че индианецът не трябва да се изобразява на кон с пера и томахавка в ръка, защото така е изглеждал през далечната 1842 г., а сега не е така, защото живеел в резерват. Същото се отнасяло и за аборигените в Австралия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проучването е възложено от Комисията по защита на дискриминацията през 2011 година с цел да анализира съдържанието на учебниците. То е реализирано от Дружеството на психолозите в България и група независими експерти по европейски проект “Равенството – Път към прогрес”. Комисията е подбрала интересни примери от българските учебници и е съставила аналитични констативни доклади на база стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала за учители от предучилищно и основно образование. Те са достъпни на сайта на комисията, където са и резултатите от анкетното проучване на учители от подготвително и основно образование, и от провеждане на фокус групи с ученици.

 

 

 

 

 

 

Националното представително изследване „Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование” беше проведено сред 980 учители от подготвителната и основната образователна степени и 132 деца от подготвителната и основната образователни степени. Вижте цялото решение на комисията ТУК.

24 Часа

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024