СВЯТ

Лавров: САЩ се опитват да направят „квазидържава“ на територията на Сирия!

Лавров: САЩ се опитват да направят „квазидържава“ на територията на Сирия!

 

лавров491

 

Руският външен министър Сергей Лавров нарече опасни опитите на САЩ да създадат „някаква квазидържава“ по източния бряг на река Ефрат в Сирия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

 

 

 
„Според мен американците действат не по пътя на усърдното формиране на общо съгласие, а се опитват да действат чрез опасни, едностранни стъпки. Тези стъпки изглеждат все повече и повече като част от линията за създаване на някаква квазидържава върху голяма част от сирийската територия – на източния бряг на Ефрат чак до иракската граница“, заяви първият дипломат на Русия.

 

 

 

 

 
Той добави, че според Москва не е изключено САЩ да възнамеряват да запазят присъствието си в Сирия „задълго, ако не и завинаги“. По думите му американската страна декларира, че присъствието ѝ в Сирия е не само за решаването на военни задачи, но и за започването на политически процес, който да завърши със смяна на режима на Башар ал Асад.

 

 

 

 

 
Лавров оцени като недалновиден подхода на САЩ за цялостно отхвърляне на позицията на Турция за сирийските кюрди. По думите му отношението на Анкара към „тези или онези подразделения на кюрдското опълчение“ може да се оценява нееднозначно, но това отношение е реалност.

 

 

 

 

 
„Резултатите от тази недалновидност наблюдаваме и в района на Африн“, заключи руският министър по адрес на турската военна операция в Северна Сирия срещу кюрдски групировки. Според него кюрдите са неотделима част от сирийското общество и Русия винаги е настоявала те да участват пряко в опитите за намиране на изход от кризата в Сирия.

 

 

 

 

 
След среща в Москва с белгийския външен министър Дидие Рейндерс Лавров каза, че Москва цени усилията на Белгия за преодоляване на разногласията между Русия и ЕС и НАТО.

 

 

 

 

 
Рейндерс обясни, че действащите санкции срещу физически и юридически лица от Русия не са „самоцелни“, а са „временно решение“, свързано с изпълняването на Минските споразумения за Украйна, предаде ТАСС.

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024