Икономика

„Лидове новини“: Две български банки са обещали кредити на Гинка да купи ЧЕЗ!

„Лидове новини“: Две български банки са обещали кредити на Гинка да купи ЧЕЗ!

1519578204-3

 

 

Две български банки са обещали отпускане на кредит на дружеството „Инерком – България“, което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ – България, съобщава чешкото издание „Лидове новини“, цитирани от БНР.

 

 

 

 

 

 

 

Една от тях обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 милиона евро, а другата – с 80 милиона евро.

 

 

 

 

 

 

 

В публикацията се уточнява още, че друга българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

 

 

 

 

 

Вчера в подробен материал за сделката с българската компания, „Лидове Новини“ съобщи, че „Инерком – България“ е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании.

 

 

 

 

 

 

 

Тогава в предаването ни „Преди всички“ Веселин Вачков от „Лидове новини“ уточни, че голяма част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци „Парадайз пейпърс“.

 

 

 

 

 

 

 

По-късно от „Инерком – България“ отхвърлиха тази информация.

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма институция в България, която може да спре сделката на ЧЕЗ с фирма „Инерком“ Гинка Върбакова.

 

 

 

 

 

 

Това стана ясно от думите на бившия оперативен директор на ЧЕЗ у нас Петър Баран пред БиТиВи. От ЧЕЗ са недоволни, че не могат да печелят повече, заради намесата на регулатора при искане за увеличаването на цената на тока и затова напускат България.„Няма институция в България, която може да спре тази сделка“, подчерта Баран.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Повече от 10 години сме в сектор „Енергетика“ и се развиваме в него. Сделката за ЧЕЗ беше предизвикателство за нас. Имаме капацитет да управляваме това дружество. Това е един работещ бизнес, който ние поехме“. Това каза пред БТВ собственикът на фирма „Инерком“ Гинка Върбакова, която придоби собствеността на ЧЕЗ. Тя разкри, че ще се разчита на оперативния мениджмънт при управлението на компанията. „Активите на компаниите ми се оценяват на 100 милиона лева. Като залог за сделката се дават акциите на компанията, но не и активите, както и разпределителната мрежа. Смята на собствеността няма да бъде усетена от потребителите“, увери г-жа Върбакова.

 

 

 

 

 

 

 

 
„Нямам политическа подкрепа. Не познавам Бойко Борисов“, категорична бе новата собственичка на ЧЕЗ. „Теменужка Петкова не е моя близка, тя е моя позната от 20 години. Не е имала нищо общо с тази сделка и не беше информирана. Всичко, свързано със сделката е направено в Прага. Тя продължи повече от една година. Всички играчи бяхме поставени наравно по време на търга“, каза още тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бившият оперативен директор на ЧЕЗ Петър Баран също коментира сделката. По думите му разпределителната мрежа на ЧЕЗ е около 40 000 км. Не виждам некоректни сведения около новия собственик. „Изключвам, че някой от мениджмънтът на ЧЕЗ не е поискал достатъчна прозрачност за купувача. Те са си свършили професионално работата. ЧЕЗ не е виновен, че това е спечелилият купувач“, подчерта той. Баран обясни, че енергийният сектор в България в е в трудна ситуация и големите играчи на пазара нямат интерес да купят компанията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По думите му след като правителството пада заради сметките за ток, ЧЕЗ е решила да се оттегли от България и да инвестира в други страни. „Компанията не е държавна, а частна, държавата има участие с акции. Това е политически чувствителна тема. Сметките за ток пряко рефлектират върху потребителите, а недоволството се насочва към управляващите. Опозицията се възползва от това политически“, каза той.

 

 

 

 

 

 

 

Баран разясни, че от ЧЕЗ са недоволни, че не могат да печелят повече, заради намесата на регулатора при искане на увеличаването на цената на тока. „Случват се и такива неща. Това е по-скоро изключение. Няма институция в България, която може да спре тази сделка“, завърши той.

 

 

 

Епицентър

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024