Икономика

„Лидове новини“: Почти 1/2 от сделката за ЧЕЗ в България е финансирана с кредити от офшорни фирми!

„Лидове новини“: Почти 1/2 от сделката за ЧЕЗ в България е финансирана с кредити от офшорни фирми!

big_10508

 

 

 

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми.

 

 

 

 

 

 

Това заяви в ефира на „Хоризонт“ Веселин Вачков, директор на чешкото издание „Лидове новини“, което днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания „Инерком“:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фирмата купувач – според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника – първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая – почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми.

 

 

 

 

 

 

 

Вачков заяви, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци „Парадайз пейпърс“:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Една от офшорните фирми се казва „Ескорт Трейд“ и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Офшорното финансиране е често използвано при закупуване на големи компании в България, уточни Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията:

 

 

 

 

 

 

 

Много подобна схема беше използвана и при закупуването на БТК преди две години – отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заема – руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е, за съжаление, е много лоша тенденция – че всъщност големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост и с много неясен произход на парите./…/ Тези сделки са много характерни за Централна и Източна Европа и България не е изключение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Но в случая не виждам регулаторните органи да са си свършили работата предварително, преди сделката – да са разследвали собствеността, да са разследвали произхода на парите и да се излезли със становище дали тази сделка на застрашава националната ни сигурност, защото в случая ЧЕЗ е директно свързана със сигурността на доставките в 1/3 от България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Във връзка с това Владимиров отбеляза, че пасивността на българското правителство е съмнителна, предвид националното значение на електроснабдяването, но конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчера в телевизионно интервю собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакова отрече да е фасада на офшорка и допълни, че финансирането идва с банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап.

 

 

Епицентъп

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024