Европа

Мигрантите, влезли в Европа, са 3 пъти повече от официално признатото, очакват се още 6 милиона души!

Мигрантите, влезли в Европа, са 3 пъти повече от официално признатото, очакват се още 6 милиона души!

МИГРАНТИ768x432

 

 

Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години поне три пъти надвишава официалните данни, политическата коректност затруднява статистиките. Това обяви Георги Савов от Центъра за изследване на отбраната и сигурността във връзка изследване на тема „Миграцията в Европа – голямото разминаване между политици и граждани”, предава „Фокус”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Той посочи основните маршрути, които са използвали мигрантите през 2017 г. – първият е през Турция за Гърция, България и Румъния, вторият е от Северна Африка за Италия, и т.нар. западен коридор – от западната част на Северна Африка към Испания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„За миналата година има значително намаляване на броя бежанци в България. Нелегално влезлите в страната са три пъти повече от заловените на граница.От началото на тази година по информация на МВР вече не са три пъти повече, а два пъти. Относително малък процент от бежанците са сирийци, повечето са от Ирак и Афганистан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общият брой на мигрантите – през 2015 г. е около 102 хил. души, които са били регистрирани, но това не са само бежанци, а и хора, които са дошли „стандартно” – руснаци, граждани на ЕС и други”, каза още Савов и посочи, че над 150 хил. мигранти пребивават в България към 2017 г., което е с 51% повече от броя им през 2015 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Броят на влезлите бежанци в Европа поне три пъти надвишава официалните данни – не може да се установи кой къде се намира. Само за Германия това са едни 200 хил. души, които те не знаят къде са. Проблем е и установяването на личността на тези мигранти – пример мога да дам с един такъв мигрант в Германия, който имаше 19 самоличности. В Швейцария например могат да потвърдят самоличността само на 10% от влезлите, като основните причини за това са от политическо естество – т.нар. политическа коректност затруднява конкретиката в статистиките”, коментира той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Савов уточни, че преобладаващото мнозинство от мигранти са мюсюлмани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Това са предимно млади мъже, идващи от страни с конфликти – 76% са мюсюлмани, проповядващи коренно различен ислям от тези в България. Германско изследване сочи, че голям процент от тях са преживели домашно насилие – среда, която според психолозите води до асоциално поведение в Европа, кара ги да се противопоставят на приемащото ги общество и да доминират над него. Голяма част от тях участват в терористичните актове в Европа”, каза той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Савов посочи и основните правила при миграцията – границите не важат, лъжата е напълно позволена, законите не е необходимо да се спазват, стриктно изискване да се спазват правата им.

 

 

 

 

 

 

 

 

В същото време председателят на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбараната Ангел Найденов обяви, че се очаква още над 6 млн. бежанци да влязат в Европа от Турция и Северна Африка и по време на председателството ни се очаква да се намери решение за това.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Mиграцията е тема, която не слиза от екраните и от страниците и вече шеста година привлича внимание. Нашето изследване не се занимава с миграцията в рамките на ЕС, а с бежанските потоци към европейските държави – тема, която породи много напрежение и създаде нови разделителни линии в Европа. Има поне три причини, които ни накараха да се занимаваме с това.

 

 

 

 

 

 

 

 

Първата е Българското председателство на Съвета на ЕС, в рамките на което се очаква да се намери решение на кризата с бежанците и изход на спора, в който попаднаха държавите членки. Очакванията са до края на юни да бъдат разгледани предложенията за промени в Дъблинските споразумения, а до края на март да бъдат активирани допълнителни сили и да се разгледат различните механизми за защита”, каза още Найденов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Като втора причина той посочи дискусията в Европа по тази тема, която се намира в своя пиков момент.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„От една страна, имаме действащ механизъм, съгласно който в зависимост от броя на населението в съответните държави трябва да бъдат разпределени определен брой бежанци. Тази система обаче не работи. Например от 180 хил. бежанци, намиращи се в Италия и Гърция, едва 32 хил. са разпределени по тази система за миналата година – става дума за около 17%. Едновременно с това системата за екстрадиране също не работи с темповете, които да дават някакво удовлетворение”, каза още Найденов и посочи, че едва 37% от бежанците, подлежащи на екстрадиране през 2017 г., са били екстрадирани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Страните от Вишеградската четворка са категорично против системата за разпределение на бежанците. Затова в края на своето председателство Естония предложи компромисен вариант – разпределение на бежанците не само според броя на населението на приемащата страна и в зависимост от нейните икономически възможности”, каза още той и посочи, че България сега трябва да има активната роля на търсеща и предлагаща възможни решения, включително и в опит да примири и балансира различните позиции на държавите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„На трето място, темата продължава да бъде едно от основните предизвикателства към политиката на ЕС и към сигурността на държавите. И това няма скоро да отшуми. Твърди се че над 6 млн. са бежанците потенциални емигранти към държавите от ЕС от Турция и от Северна Африка – като от Северна Африка са цели 2 млн., от които само 800 хил. са от Либия”, каза още Найденов. / КРОСС

 

Бултаймс

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024