Важно

Синоптици предупреждават: Задава се истински снежен колапс – ето какво ще ни връхлети още в неделя!

Синоптици предупреждават: Задава се истински снежен колапс – ето какво ще ни връхлети още в неделя!

 

1507444550-photo-08-10-2017-1

 

 

 

След повишението на температурите през последните дни, суровото зимно време ще се завърне с пълна сила в края на седмицата, като в неделя се очакват и превалявания от сняг.

 

 

 

 

 

 

 

През почивните дни се очакват различни по сила и интензитет метеорологични явления.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спазването на няколко прости правила може да предпази нас, нашите близки и имущество при възникването на обилен снеговалеж, снегонавявания и силен вятър. /ВИЖ ПО-ДОЛУ/

 

 

 

 

През нощта над по-голямата част от страната облачността намаля до предимно ясно време.

Минималните температури утре ще са между 0 и 5 градуса. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са от 10 до 15 градуса.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури на въздуха ще са от 11 до 14 градуса. Температурата на морската вода ще е 5-7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

 

 

 

 

 

 

Ще духа силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3 градуса, на 2000 метра – около минус 3 градуса.

 

 

 

 

 

 

 

Ще има значителна облачност. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб до умерен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Привечер от юг ще започнат валежи, които през нощта срещу неделя ще обхванат почти цялата страна; в Южна България ще са от дъжд, в Северна и планинските райони-от сняг.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Живакът ще падне рязко, като минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса, а максималните – между 5 и 10 градуса.

 

 

 

 

Експертите съветват:
При обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания:
Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си – възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания. Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
Изберете първокласните пътища, те се почистват с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета. Облечете топли дрехи и подходящи обувки, вземете със себе си достатъчно вода и храна.
Ако по пътя забележите затрупани автомобили, маркирайте мястото и веднага съобщете за това на тел. 112. В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена, странично огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви. Окажете помощ на изпадналите в беда.
Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг – тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.
Не спирайте да почивате на открито. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването – спрете в най-близкото населено място. Когато трябва да вървите пеша се екипирайте с подходящи обувки и топли дрехи. Избягвайте да се придвижвате сами, движете се далече от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.
При силен вятър и смерч:
Ако сте в къщи, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците; Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят.
Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи; Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.
Потърсете подслон! Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022