ОБЩЕСТВО

Чудо! Икона на Богородица спасила от пожар вдовица и децата й край Бургас! Пламъците погълнали всичко останало…

Чудо! Икона на Богородица спасила от пожар вдовица и децата й край Бургас! Пламъците погълнали всичко останало…

 

big_10557

 

 

 

“Иконата на Света Богородица ни спаси. Единственото нещо в къщата, което е оцеляло от пожара е тя. Бях я поставила над телевизора. Той е изгорял, но тя е непокътната. Сигурна съм, че тя и Бог са ни е пазили да се спасим и да не се задушим от дима.”

 

 

 

 

 

 

 

Това разказа Ваня Николова- вдовицата с две деца, чийто дом в бургаското село Брястовец стана на пепел в най- лютата зима.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кметицата на Брястовец Евгения Ботушанска и общината в Бургас подкрепиха жената, останала без покрив и сега тя и синовете и живеят в хубаво общинско жилище, в ж.к. “Меден рудник”, пише „Труд„.

Ваня получила иконата като подарък от отец Велик- духовникът, който служи в храма на селото- църквата “Св. Атанасий”, най-старата в региона, построена през 1870 г. И в добро, и в лошо, майката се молела пред иконата и вярвала, че Светата Дева я закриля и и носи късмет.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ваня Николова е санитарка в Инфекциозното отделение на държавната болница /УМБАЛ/ в Бургас. Преди това работела в Слънчев бряг като камериерка, но не можела да издържа семейството си, защото парите не стигали доникъде. Работата била само сезонна- през лятото и с оскъдните средства не успявала да свърже двата края. Затова станала санитарка в здравното заведение.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тя е бургазлийка, родена е в морския град, но баба и живеела в село Брястовец. Разказва, че всяка ваканция ходела при нея на гости и така се запознала със съпруга си. Оженили се, после се родили двамата им сина.

 

 

 

 

 

 

 

Живели щастливо в къщата в селото, от която след стихията сега са останали само руини. Съпругът и обаче внезапно починал от мозъчен инсулт. Грижата за двете момчета паднала изцяло на ръцете на Ваня.

 

 

 

 

 

 

 

На 8-ми януари, около 22. 30 часа тя и малкият и син- Павел, който е на 12 години спели. Големият- Диян /18г/ бил на гости у комшиите. “Изведнъж детето ми извика: “Мамо, замириса на бакелит. Скочих веднага отидох в другата стая, където имаше включен маслен радиатор и с ужас видях, че там фотьойлът гори.“

 

 

 

 

 

Нямах време да мисля за нищо друго, освен да хвана детето за ръка и да излезем навън. Буквално метнах върху нощницата си едно яке и избягахме. В това време някой повикал пожарникарите. Огнеборците пристигнали бързо и гасили до 04 часа сутринта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Къщата обаче изгоряла напълно. По- късно стана ясно, че причина за стихията станало късо съединение- от масления радиатор.

 

 

 

 

 

 

 

“Бях в шок, нито чувах кой какво ми говори, нито пък аз можех да кажа нещо. Само си помислих: Боже, какво ще правим сега?”, казва майката.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вътре, в стаите изгоряло всичко. Не само дрехи и покъщнина, а и чантата и с документи, и парите и- минималната работна заплата, която същия ден била взела и пенсиите на момчетата от баща им. Джиесеми, лични вещи…- пламъците погълнали целия им живот.

 

 

 

https://petel.bg/CHudo–Ikona-na-Bogoroditsa-spasila-ot-pozhar-vdovitsata-i-detsata–-kray-Burgas__252785

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024