Икономика

Lidovsky.cz: Грузински бизнесмен, свързан с мол „Парадайс“ и Илиенци, в сделката с ЧЕЗ! Кой е той?!

Lidovsky.cz: Грузински бизнесмен, свързан с мол „Парадайс“ и Илиенци, в сделката с ЧЕЗ! Кой е той?!

 

паатаoqros-babiloni-paata-gamgoneishvili-56

 

 

 

Грузинският бизнесмен Паата Гамгоинешвили се оказа свързан със сделката за енергорпазпределителното дружество ЧЕЗ. Това става ясно от публикация в чешкия сайт Lidovsky.cz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чешкият енергиен гигант ЧЕЗ в петък подписа продажбата на българския си клон. Купувачът е неизвестната българска компания „Инерком България ЕАД“, пише чешкото онлайн издание, като подчертава, че Инерком не разполага със сумата за покупката и ресурсите ще бъдат предоставени от другаде.

 

 

 

 

 

Според Lidovsky.cz зад средствата за покупката на ЧЕЗ стои руско-грузинският милиардер Паата Гамгоинешвили. Изданието го свързва и с т.нар. Досиета от рая – разследванията за офшорни капитали. Lidovsky.cz цитира консорциума разследващи журналисти и посочва, че с неговото име е свързана компанията Floremzane Group Limited, регистрирана на Британските Вирджински острови и остров Ман, които са офшорни зони.

 

 

 

 

 

 

 

Според чешкото издание грузинският бизнесмен ще осигури средствата за закупуването на ЧЕЗ от Инерком чрез свое дружество – Евро Стар ООД.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Паата Гамгоинешвили обаче не е нов за българския бизнес, тъй като се оказа свързан с мол „Парадайс“ и стоковия пазар Илиенци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През лятото фирмата „Булфелд“ ЕООД продаде „Парадайс“ на южноафриканския фонд NEPI за рекордна сума от 252,9 млн. евро. Според публикации в пресата тогава именно фирмата „Булфелд“ ЕООД през няколко други компании е собственост на грузинските граждани Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев, с малко участие на техни съдружници. Те са собственици и на стоков базар “Илиянци”.

 

 

 

 

 

 

 

Кой е Паата Гамгоинешвили?

 

 

 

 

 

 

 

 

Според сайта на обществената организация „Деловая Россия“ Паата Зурабиевич Гамгоинешвили е роден на 28 август 1955 г. в Кутаиси, Грузия. През 1986 г. е завършил Московския институт за инженери по кадастъра. След като се дипломира, остава на работа в института.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През 1988 г. започва частна дейност, като основава кооператив „Системи и програмиране“, който се занимава с продажбата на компютри и програмно осигуряване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През 1991 г. учредява акционерното дружество „Гепард“, което се занивама с внос на видео и битова техника. Към настоящия момент компанията е променила дейността си, като се занимава с услуги по експлоатацията на здания и съоръжения, както и със строителство, пише „Деловая Россия“.

 

 

 

 

 

 

 

Изданието съобщава още, че през 1994 г. бизнесменът създава търговската банка „Славянский кредит“, където е председател на директорския борд.

 

 

 

 

 

 

Гамгоинешвили притежава и верига търговски центрове в Москва под името „Золотой Вавилон“. За него пише и руското издание на „Форбс“. В материал на изданието от 2008 г., озаглавен „Вавилонските кули“, се казва, че Гамгоинешвили е първият ру

 

 

 

 

 

 

 

ски бизнесмен, който е започнал да строи търговски центрове в Москва и да ги продава на западни компании. Точно в тази статия, бизнесменът заявява, че бизнесът в Москва е „прегрял“ и се съобщава, че заедно със свои партньори той строи търговски центрове в Ростов на Дон.

 

 

 

 

 

 

 

През септември 2011 г. руското дело издание „Коммерсантъ“ посвещава на Гамгоинешвили статия със заглавие „Преселението на „Златния Вавилон“.

 

 

 

 

 

 

 

 

В нея се казва, че бизнесменът е предпочел София пред Москва. Посочва се и, че собствениците на компанията „Патеро девелопмент“ Паата Гамгонеишвили, Роланд Исаев и Теймураз Хихинашвили строят в центъра на София торговски център Paradise Center.

 

 

Епицентър, Клуб З

 

 

 

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024