ОБЩЕСТВО

Адв. Марковски за разкритията на прокуратурата и убийството на Плъха: Всеки има право на неизбежна отбрана и с незаконен пистолет!

Адв. Марковски за разкритията на прокуратурата и убийството на Плъха: Всеки има право на неизбежна отбрана и с незаконен пистолет!

 

МАРКОВСКИ1520348712-mppp-678x381

 

Казусът с убийството на Георги Джевизов – Жоро Плъха в Пловдив продължава да е актуален в обществото.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчера хиляди души излязоха по улиците на най-големите градове в страната, за да подкрепят д-р Иван Димитров, обвинен за престъплението. Малко по-рано днес прокуратурата изнесе официални данни за случая.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Агенция БЛИЦ потърси адвокат Марин Марковски, за да разясни ситуацията около трагичния инцидент.

 

 

 

 

 

– Г-н Марковски, стана ясно, че д-р Димитров е стрелял по Джевизов с незаконно притежаван пистолет, за което е вече получил обвинение от прокуратурата. Променя ли този факт нещо от самото убийство?

 

 

 

 

 

 

 

 

– Това няма никакво значение. Всеки има право на неизбежна отбрана и с незаконен пистолет. Ако някой тръгне с оръжие срещу теб, ти можеш да имаш незаконен пистолет и да го гръмнеш. Тогава носиш наказателна отговорност по член 339 за незаконно притежаване на оръжие. Правото на неизбежна отбрана не е свързано с вида на оръжието.

 

 

 

 

 

 

– Как ще коментирате разкритието, че рентгенологът е опитал да заличи следите си?

 

 

 

 

 

 

– Когато някой извърши нещо, което може би е престъпление, прокуратурата трябва да го докаже. Това, че е опитвал да заличи следите си, не е престъпление. Това не го прави по-лош.

 

 

 

Д-р Димитров бе пуснат от ареста с мярка за неотклонение „подписка“

 

 

 

 

– Д-р Димитров е обвинен и в убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана. Ще разясните ли какво означава това?

 

 

 

 

 

 

 

– Приема се, че той е бил нападнат. След това се е отбранявал, но по-интензивно отколкото е нападнат. Тоест отбранителното деяние е много по-интензивно и е увредило нападателя.

 

 

 

– Обвиненият беше пуснат от ареста с мярка за неотклонение „подписка“. Справедливо ли е според Вас това наказание на този етап?

 

 

 

 

 

 

 

– Да, реално е. Този човек няма да избяга и да се скрие. Мярката за неотклонение е не да бъде наказван, а да се осигури неговото присъствие. Прокуратурата е преценила, че той няма да се укрие и му е наложила тази мярка.

 

 

 

 

 

 

 

– От изявлението на прокурорите се разбра, че рентгенологът „наблюдавал опита за кражба поне 30 минути, без да уведоми компетентните органи“. Какъв е Вашият анализ на този важен детайл?

 

 

 

 

 

 

– Никъде в закона не се изисква, че трябва при такъв случай веднага да се докладва на полицията. Редно е, нормално е това да се случи, но не е подсъдимо.

 

 

 

 

 

 

Понякога при неизбежната отбрана няма да имаш време да сигнализираш на никого. Ако някой направи забележка на крадеца да спре да краде, а бандитът го нападне, то той ще има ли време да се обади на полицията? Не, защото докато се обади ще го убият.

 

 

 

 

 

 

Георги Джевизов – Жоро Плъха бе ликвидиран от рентгенолога, при опит да краде от гаража му –

След тези конкретни официални данни как според Вас ще се развие процесът?

 

 

 

 

 

– Не може да се прогнозира една присъда преди да се съберат всичките доказателства и да се разбере какво се е случило. Това е невъзможно и не е разумно и професионално.

 

 

 

 

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ

 

https://www.blitz.bg/kriminalni/prestplenie/samo-v-blits-advokat-markovski-za-razkritiyata-na-prokuraturata-za-ubiystvoto-na-plkha-vseki-ima-pravo-na-neizbezhna-otbrana-i-s-nezakonen-pistolet_news584086.html

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024