Политика

България е на най-тежък кръстопът! Изплува тотално нова версия за отравянето на Скрипал!

България е на най-тежък кръстопът! Изплува тотално нова версия за отравянето на Скрипал!

 

скрипал-таймс1522061529-skrr

 

 

 

 

Започват консултации за позицията на България за случая с бившия руски шпионин

В МВнР започват консултациите за българската позиция по скандала с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал.

 

 

 

 

 

 

 

 

Късно снощи с полет от Москва у нас се прибра посланикът ни Бойко Коцев. Той беше извикан в София за консултации след напрежението между Запада и Русия и вълната от дипломатически санкции срещу Кремъл.

В същото време се появи нова версия за покушението срещу Скрипал.

 

 

 

 

 

 

 

 

Късно снощи британската полиция съобщи, че шпионинът вероятно не е бил отровен в заведение, а на входната врата на дома  му.

Най-висока концентрация на отровната субстанция до момента е регистрирана именно на входа на къщата в Солсбъри.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следи от веществото са били открити и на други места, изследвани от експертите през последния месец, но концентрацията там е била по-малка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разследващите са блокирали достъпа до пейката пред мола в Солсбъри, на която на 4 март са намерени Скрипал и дъщеря му, както и една кръчма, ресторант и гроба на жената на Сергей Скрипал, които те са посетили преди симптомите на отравянето да се изявят. В разследването са включени 250 специалисти и то може да продължи месеци. Скрипал и дъщеря му са в кома, пише Вести.бг.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Редица държави от Евросъюза и по света обявиха, че гонят руски дипломати. Руснаци станаха персона нон грата вече в 27 страни. 19 от тях са членки на Евросъюза. НАТО също реши да прати 7 дипломати обратно в Москва. САЩ изгони 60 руски дипломати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Австрия обяви, че е готова да стане посредник за уреждане на разногласията между Лондон и Москва във връзка със случая „Скрипал“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виена е сред четирите държави от Евросъюза, които досега не са взели никакви дипломатически мерки срещу Русия. Външният министър на страната Карин Кнайсъл обясни, че австрийската столица е седалище на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Затова, ако се ограничи дипломатическото присъствие на Русия, това ще направи невъзможен диалога между Изтока и Запада, каза Кнайсъл.

 

 

 

Разумна и добре премислена – така руският посланик в София

 

 

 

 

определи позицията на страната ни в скандала „Скрипал”. Макаров твърди, че обвиненията към страната му за отравянето на Скрипал са напълно необосновани и е нарушена презумпцията за невинност.

 

 

 

 

 

 

 

Заместник-външният ни министър Георг Георгиев изрази надежда, че казусът ще бъде решен на масата за преговори. Подобно на България, още 8 европейски държави засега не прекратяват дипломатическите си отношения с Русия. Сред тях е Словакия, която вчера прибра посланика си от Москва за консултации.

 

 

 

 

 

 

 

 

У нас дебатите около изтеглянето на руски дипломати се пренесоха в парламента.От левицата поискаха премиерът да даде обяснения пред парламента за връщането на посланик Бойко Коцев. Обединени патриоти настояват да се свика коалиционен съвет с ГЕРБ, на който да вземат окончателно решение за дипломатическите ни отношения с Русия.

 

 

 

 

 

 

 

 

Стана ясно и че министър-председателят на Великобритания Тереза Мей и германският канцлер Ангела Меркел са се договорили да продължат съпротивата си срещу „разрастващата се руска агресия“. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на комюнике от кабинета на британския премиер.

 

 

 

 

 

 

 

По данни на британската канцелария двете са провели телефонен разговор, по време на който Мей е изразила благодарността си към Меркел за „силната подкрепа и солидарност“ във връзка с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Канцлерът и министър-председателят стигнаха до заключението, че е необходимо да продължат съвместната си работа, противопоставяйки се на увеличаващата се руска агресия“, добавиха от Даунинг стрийт 10.

 

Блиц, Дарик, Нюз БГ, Епицентър

Политика

More in Политика

venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024