ИНЦИДЕНТИ

Великата българска ограда пак падна! СНИМКИ

Великата българска ограда пак падна! СНИМКИ

1522334760

Защитното съоръжение по границата ни с Турция е пострадало тежко от дъждовете в района на гранично село в община Свиленград, съобщи местното издание „Старият мост“.

Заради проливните валежи нивото на една от рекичките тук се е повишило и водата е отнесла няколко от металните ограждения, издигнати с цел да се пресече незаконното прехвърляне на мигранти на българска територия.

Съоръжението е изключително важно за сигурността както на България, така и на Европа. През октомври миналата година бе обявено от правителството за стратегически обект от значение за националната сигурност.

1522334775

33-километровото ограждение от Капитан Андреево до Маточина, заедно с обслужващия път, „глътнаха“ 26 млн. лв. На територията на региона остават за издигане около 13 км. Те се намират по поречието на река Тунджа.

Това е пресечена местност, по която не вървят хора или поне досега Гранична полиция не е давала сигнали за минаване на мигранти през този терен. В края на август м. г. държавата отпусна допълнително 1 224 000 лева за изграждане на удължението на ограда в района на река Тунджа с обща дължина от 1 875 м.

Преди седмица пък, по време на гласуването на промените в Закона обществените поръчки, депутатите решиха на второ четене този закон да не се прилага за договори за услуги, доставки или строителство, сключвани от възложител по свързани с изграждане и поддръжка на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница.

Подобно изключение вече беше направено при избора на фирмите, които построиха съоръжението.

То бе мотивирано със спешността на строителството на оградата, на която Правителството възлагаше огромни надежди да спре евентуален миграционен натиск към България, какъвто от месеци наред липсва. Фирмите бяха избрани от областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас.

Епицентър

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024