Политика

Високо напрежение! БСП излезе със списък с фалшивите твърдения на Цветанов и го обвини в лъжи!

Високо напрежение! БСП излезе със списък с фалшивите твърдения на Цветанов и го обвини в лъжи!

 

4c_ztg58d

 

Малко след изявлението на председателя на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ за сделката ЧЕЗ и електропреносната мрежа на страната, от БСП изпратиха мейл до медиите, озаглавен: „Фактите срещу лъжите на Цветан Цветанов в БНТ„.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В откритото писмо от Левицата изброяват по точки какво е казал Цветанов и как, според тях, то не е истина.

Гинка Върбакова не е от ГЕРБ и никой не влияе върху сделката, отсече Цветанов

ОБНОВЕНА

Гинка Върбакова не е от ГЕРБ и никой не влияе върху сделката, отсече Цветанов

Електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа

 

 

 

 

 

 

 

 

Първият спорен момент, според тях, е че при приватизацията на ЧЕЗ през 2004 г. от кабинета „Сакскобургготски“, БСП не се е възпротивила.

„Фактите: БСП не участва в това правителство и има своята публична позиция „против“ приватизацията през 2004, както и през 2011 г., при продажбата на 33% от Бойко Борисов“, пишат от БСП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Припомняме, Симеон Сакскобургготски беше начело на коалиция на НДСВ, ДПС и Новото време.

 

 

 

 

 

Нинова: Сделката с ЧЕЗ трябва да влезе в прокуратурата

Нинова: Сделката с ЧЕЗ трябва да влезе в прокуратурата

Държавата е лош стопанин, когато се управлява от мафията

 

 

 

 

 

 

Втората точка, по която, според БСП, Цветанов лъже, е: „С 33% държавата губи контрол„.

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Левицата фактите са следните: В стратегията за приватизация, приета от правителството на Сакскобурготски, пише: „основна причина за запазване в средносрочен план на собствеността на държавата върху оставащите акции е да продължи да упражнява приемлива степен на защита на държавните интереси, чрез участие в органите на управление на ЕРД“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На изказването на Цветанов: „Още не е приключила сделката и не се знае кога ще бъде осъществена“ от Левицата противопоставят изявлението на чешкия премиер Бабиш, според когото – „сделката е приключена„.

 

 

 

 

 

 

 

 

На думите на Цветан Цветанов, че никой не знае условията по договора и дали има забрана Гинка Върбанова да препродава от Левицата припомнян нейното изявление пред две комисии в Народното събрание.

 

 

 

 

 

 

 

 

В договора съм подписала клауза в дългосрочен план да не се прехвърлят акциите на трето лице„.

Относно думите на Цветанов: „Министерството на енергетиката няма никакво отношение към сделката„, от БСП отговарят, че министърът на енергетиката (Теменужка Петкова – б.р.) подаде оставка заради сделката. „Ако няма отношение, защо го прави?“, питат от Левицата.

 

 

 

 

 

 

Относно думите на Цветанов, че само хипотеза е дали БСП има интерес друг от кандидатите да спечели.

 

 

 

 

 

 

 

Според Левицата техният интерес е държавата да участва в сделката и да я спечели. Как така хем има интерес частно лице да спечели, хем държи държавата да спечели, питат от Столетницата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Относно репликата на Цветан Цветанов, че председателят на БСП Корнелия Нинова напусна заседанието на двете комисии, където се изслушваше Гинка Върбакова, защото не иска да чуе чуждо мнение, от Левицата обясняват, че излизането на Нинова е било протест срещу издаването на обвинителни актове и присъди от Цветанов. В конкретния случай обвинението било, че БСП лобира за някого и цели дестабилизация. Запитан за кого (лобира – б.р.), Цветанов отказва да отговори.

 

 

 

 

 

 

 

Относно изказването на Цветанов, че от ЕРП-тата не зависи ценообразуването на тока, от БСП питат защо преди три дни ЧЕЗ пускат до КЕВР искане за увеличение на цената и посочват с колко? „Значи ЧЕЗ са изчислили разходите си, включили са ги в цената и искат тя да бъде увеличена“, пишат от БСП.

 

 

 

75% от българите искат държавата да купи ЧЕЗ

75% от българите искат държавата да купи ЧЕЗ

Според 56% е виновен Бойко Борисов

 

 

 

 

 

 

 

 

От Левицата коментират социологическото допитване, според което 70% от гражданите искат държавата да купи ЧЕЗ в отговор на мнението на зам.-председателя на ГЕРБ Цветанов, че БСП са манипулатори и разделят обществото.

 

 

 

 

 

 

 

„Това е висок процент на обединение на обществото срещу задкулисието, корупцията и паралелната държава и в защита на националния интерес“, пишат от левицата.

 

 

 

 

 

 

 

 

Относно думите на Цветанов, че в казуса с ЧЕЗ БСП застъпват партийния си интерес, вместо да защитят националния, от левицата отговориха, че очакват ГЕРБ да преодолеят вътрешнопартийните си противоречия и битка на лобита. От левицата уверяват, че единствено държавата трябва да контролира този стратегически за националния интерес и живота на българите сектор.

 

 

 

 

 

 

Жени Начева поема Здравната каса

 

 

 

 

 

 

За думите на Цветанов, че държавата няма нищо общо с управлението на Здравната каса от Левицата припомнят, че държавата има свой представител в Надзорния съвет на Касата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Той трябва да упражнява контрол как се харчат публичните средства. „До скоро това беше Кирил Ананиев, като зам.-министър на финансите, а сега – министър на здравеопазването. Ако държавата няма отношение, какво прави там сега зам.-министър Начева?“, питат от БСП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За изказаното от зам.-председателя на ГЕРБ, че БСП е против евроинтеграцията на Западните Балкани от Левицата припомнят, че този приоритет на европредседателството ни е гласуван в общо решение на парламента.

 

 

 

 

 

 

 

 

За обвинението, че БСП не искат председателството ни да е успешно от левицата припомнят, че Германия, Австрия, Холандия уверяват, че не желаят България в Шенген и Еврозоната, заради корупцията. „Това е оценка за правителството на Бойко Борисов от Европа. Вие сами си отговорете – кой проваля председателството“, призовават от Левицата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По-късно по време на съвместно заседание на комисиите за енергетика и за контрол на спецслужбите собственикът на дружеството „Инерком“ Гинка Върбакова, което има одобрение за покупка на активите на ЧЕЗ в България обвини политиците в интриги и се закани да съди всеки, който уронва престижа й.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По време на заседанието ръководителят на Българската банка за развитие отрече неговата банка да има интерес към сделката. Това е второто отричане, макар че според чешки медии ББР има участие в сделката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В съобщение до медиите от 25 февруари, неделя, ръководството на ББР потвърди официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания „Инерком“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според информация от чешки медии обаче банката има участие в сделката.

По време на заседанието на Комисията по енергетика и комисията по контрол на службите лидерът на БСП Корнелия Нинова също изрази съмнение, че банката е ангажирана по сделката. Тя намекна, че според документа от чешката страна, който премиерът Бойко Борисов завел в секретното деловодство на Народното събрание, се посочвало нещо друго относно ББР.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то.

Паралелно с това лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че БСП започва да събира подписи от клиенти на ЧЕЗ за внасяне на колективен иск в български или чешки съд.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Впоследствие от правителствения пресцентър съобщиха, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желание да участва в сделката.

 

 

 

Нюз бг

https://news.bg/politics/bsp-izleze-sas-spisak-s-falshivite-tvardeniya-na-tsvetanov.html

 

Политика

More in Политика

президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024